Edukacija
Stručan i savremen pristup koji dovodi do pozitivnih promena. Učite i informišite se zajedno sa nama.


13.01.2021

TC-EDU: Dugovečnost u savremenom fudbalu

Sample image

Moderni fudbal sve više podseća na gladijatorsku borbu u areni gde opstaju najizdržljiviji. Ritam utakmica i učestalost takmičenja vrlo često imaju marketinški pečat, u kojem su sami fudbaleri i njihovo zdravlje skrajnuti. Znajući težnje i tendencije fudbala u budućnosti, postavlja se pitanje kako struka može očuvati zdravlje mladih koji ulaze u fudbalski svet, omogućiti im bezbedno bavljenje sportom i ujedno dugotrajnu i uspešnu fudbalsku karijeru?

Pored osnovnog faktora kvaliteta trenažnog procesa, većina onih koji daju odgovore na nametnuta pitanja su individualnog karaktera i zavise od samog sportiste. Pre svega, to se odnosi na: način života i životne navike, radnu etiku, motivaciju (intrizičnu) i kvalitet odmora. Postoji još dosta kriterijuma koji se mogu uzeti u obzir, ali nabrojani su svakako najdominantniji.

Društvene mreže i internet su puni video snimaka Кristijana Ronalda koji u svojoj 35. godini vodi život vrhunskog profesionalca, koji ulaže u sebe, svoje telo i individualni rad kako bi napore izdržao na odgovarajući način i održao svoju karijeru na vrhuncu dominacije. Većini takvih primera životni fokus je na fudbalu, porodičnoj stabilnosti i harmoniji iz koje crpe neophodnu snagu.

Radne navike, količina rada i volja za treningom je na istom ili višem nivou nego na početku sportskih karijera. Za to nisu zaslužni novac, slava ili bilo koji spoljni stimulans, već unutrašnja motivacija i glad za pobedom, pokazati svoje najbolje lice i trajati na fudbalskom nebu.

Današnja trenažna metodologija pored samog procesa treninga i faktora koji na njega utiču, okrenuta je podjednako, a vrlo često i dominantno ka ODMORU i njegovom kvalitetu u smislu regeneracije, oporavka i prevencije.

 

 

Primer japanskog fudbalera Кazijušija Mijure koji u svojoj 53. godini produžava profesionalni ugovor - predstavlja primer životnog puta i izbora, jer fudbal je upravo to, surovost i ljubav da stigneš do cilja.

S tim u vezi, svako ko svoje dete šalje u magični svet fudbala mora znati da pored čarolije koju pruža, on zahteva i mnogo životnog odricanja, istrajnosti i spremnosti da se podrediš načinu života koji fudbal zahteva - kako bi bio vrhunski.

Budi spreman da mu daš sve, onoliko koliko daš toliko očekuj da ti se vrati!

 

Boris Jakovljević
TC-TIM

 

Nazad