Edukacija
Stručan i savremen pristup koji dovodi do pozitivnih promena. Učite i informišite se zajedno sa nama.


30.01.2022

TC-EDU: Koliko će dete biti aktivno i zdravo zavisi i od stavova porodice

Sample image

Prvu zabrinutost za fizičku sposobnost i zdravlje dece u budućnosti izazvalo je istraživanje koje je obuhvatalo period od 1992. do 2012. godine a koje je pokazalo prvi ozbiljniji pad fizičke aktivnosti dece.

Zanimljivo je i istraživanje rađeno u Kini koje je pokazalo da učešće dece u sportu i vreme provedeno pred ekranom zavise od nivoa obrazovanosti i informisanosti njihovih roditelja. Ako su roditelji obrazovaniji deca više učestvuju u sportu a manje vremena provode pred ekranom i suprotno.

Pored toga, dokazano je da u porodicama koje imaju pozitivan porodični sportski stav, deca imaju niže vrednosti BMI (Bodi mas indeksa) a samim tim to utiče i na zdravstveni status.

Kinezi su, u istraživanju morfoloških indikatora, utvrdili da je kod dece od 1980. došlo do povećanja telesne visine ali i povećanja gojaznosti dece za 4,3% kao i da je ukupna fizička spremnost dece pala za 2,3%. Oni predviđaju da bi procenat gojazne dece mogla da se poveća do 2030. godine i do 6%, ako se ništa značajno ne promeni.

Utvrdili su da je uzrast od 3 do 6 godina najbitniji period za rast i razvoj dece. Gojaznost u ranom detinjstvu može značajno da poveća verovatnoću za gojaznost u kasnijem periodu odrastanja. Time se povećava mogućnost za bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, kardiovaskularne bolesti itd...

Na osnovu svega ovoga, kinezi su doneli ključan zaključak a to je da roditelji imaju presudnu ulogu na ponašanje dece u ranom detinjstvu, njihove izbore i predispozicije za uspeh ili bolesti kao rezultat nedovoljne aktivnosti.

Da bi unapredili zdravlje dece i njihove fizičke i intelektualne sposobnosti potrebno je izvršiti uticaj na porodični sportski stav što treba da bude zadatak institucija ali i svih onih koji su deo dečijeg sporta.

 

Nazad