Edukacija
Stručan i savremen pristup koji dovodi do pozitivnih promena. Učite i informišite se zajedno sa nama.


02.02.2022

TC-EDU: Kako da razvijemo "fudbalsku inteligenciju" kod naše dece?

Sample image

Fudbalsku inteligenciju neki stručnjaci nazivaju i „fudbalska svest“. Opsuju je kao „razmišljajuči“ deo igre i govore o tome kako igra i započinje u glavi igrača a da je uloga trenera da uče igrače da brže i tačnije razmišljaju tokom utakmice.

Fudbalska inteligencija bi mogla da se svede i na sposobnost igrača da identifikuje sve opcije pre prijema lopte i, od nekoliko opcija nakon dolaska u posed lopte, izabere onu najbolju opciju kako bi loptu zadržao u svom ili posedu svoje ekipe, ili pripremio i realizovao akciju završnice napada.

Da bi se kod igrača u ranom periodu fudbalske obuke razvijala fudbalska inteligencija, potrebno je da treneri razviju specifičnu metodologiju treniranja.

Jedan od primera kako da poboljšate taj segment kod svojih igrača je da  postavljate pitanja svojim igračima na treningu. Primera radi, da pitate igrača zašto je bolje u nekoj situaciji dodati loptu u jednu a ne drugu stranu ili zašto je bolje upotrebiti tehnički element dribling u jednoj situaciji a u drugoj ne?  Nažalost, kod nas se često može videti da treneri u toku igre govore svojim igračima šta da urade u svakoj situaciji. Na taj način, deci se ne dozvoljava da razmisle i sami donose odluke u složenim situacijama igre.

Razgovor sa decom može da započne i u najranijim uzrastima kod U8 ili kod U10, u zavisnosti koliko deca razumeju određene situacije igre. Razgovor u poluvremenu utakmice mogu da vode igrači tako što će sami pitati trenera o određenim situacijama ili nametnuti teme koje iz zanimaju a vezane su za igru. Na taj način će više razmišljati o igri, identifikovati situacije, pamtiti ih, razvijati percepciju u toku igre i stvarati automatizaciju u svojim mozgovima što će doprineti razvoju fudbalske inteligencije.

Treneri često ne dozvoljavaju svojim igračima da glasno komuniciraju tokom igre. To je, takođe, greška. Ako bi mladi igrači više komunicirali između sebe manje bi bili zavisni od uticaja i govora trenera, pa bi bili primorani da sami odlučuju u toku igre i razvijaju kreativnost.

Definitivno, “Command” stil je zastareo u radu sa decom. Može da se primeljuje ali samo u određenim situacijama i to ne kao standard. Sistem “pitanja i odgovora” je nešto što se primenjuje u najrazvijenijim fudbalskim školama u svetu.

 

Nazad