Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

03.01.2021

Potrebne su vam nove mreže za golove ili balon - važan savet kako se nabavljaju

Sample image

Iako se čini da je to jednostavno i ne toliko važno, nije baš tako. Da li vam je važno ako mrežu platite po visokoj ceni a ona nije u dimenzijama koje su vam potrebne ili ako brzo puknu, pa morate da menjate ranije nego što ste planirali. Onda je trošak mnogo veći.

Kvalitet materijala i debljina kanapa, dimenzije otvora, garancije, vreme isporuke, cena, način dostave i plaćanja su samo neke od stvari koje su vam bitne, zato obratite pažnju na tekst koji vam pomaže da ne pogrešite.

Hajde da vidimo ko kupuje mreže.

U klubovima najčešće biraju predsednici ili članovi Uprave kluba, kod škola fudbala obično glavni treneri, kod sportskih centara, npr., balona, biraju vlasnici a kod turističkih objekata menadžeri.

Ko su prodavci mreža?

Ima ih puno. U Srbiji se poslednjih nekoliko godina upetostručio broj prodavaca a broj proizvođača je dupliran. Mnogi su osetili priliku za brzu zaradu pa se legalno, polulegalno ili nelegalno bave ovim poslom nudeći proizvode različitih cena, tehnika izrade i kvaliteta što često dovodi u zabunu kupce. Postoje legalne firme koje se bave tim i imaju iskustvo u izradi ali postoje i trgovci koji „rade na crno“, obično preprodaju robu drugih i ne garantuju na kvalitet. Čak ni da ćete dobiti dva puta isti kvalitet mreže.

Kako se kupuju mreže?

Obično postoje tri načina. Prvi je da odmah pozovte firmu ili pojedinca kod koje ste već kupovali. Druga je da ukucate „sportske mreže“ na guglu i prva tri predloga proverite i kontaktirate proizvođača ili prodavca. I treća je da proverite više proizvođača, proverite cene i izaberete najpovoljniju. Retko ko pored ušetede vremena i što manje finansijskih izadavanja za mreže, što je veoma bitno, proveri i o kakvom se kvalitetu radi i šta dobijate porudžbinom kod nekog kupca ili proizvođača.

Slavica je šef proizvodnje u porodičnoj firmi za izradu sportskih mreža i sportske opreme "Latims sport"  i ona daje VREDNE SAVETE  kako da ne napravite grešku i izaberete baš onakve mreže kakve su vama potrebne.

„Kod nas je u većini slučajeva pravilo da kupac kontaktira prodavca naruči mrežu za gol u standardnim dimenzijama po različitim cenama i čeka isporuku nekoliko dana. A onda se desi da vam stigne mreža koja ne odgovara dimenzijama ili je skromnog kvaliteta. Mi u „Latims sportu“ smo uvideli da je to problem i kupcima ponudili drugačiji model usluge. Kada nas kupac pozove, tražimo detaljnije informacije, odnosno tačne dimenzijama. Gol jeste standardne dimenzije, ali dubine gola, dimenzije konstrukcije ili  stubova iza gola nisu iste. Idealno bi bilo i da nam pošalju u fotografiju gola, stubova ili luka ako je upitanju zaštitna mreža ili balon sala. Kada mreža bude izrađena i montirana, ona mora da savršeno stoji.“

I nije samo to problem. Slavica nam otkriva još puno detalja o kojima ne razlišljamo pri izboru.

„Šta je sa kvalitetom? Nije samo cena bitna, verujte da je kvalitet bitniji jer nije isto da li će vas mreža služiti dve ili tri sezone. Cena se ogleda i kroz to. Mi ne rizikujemo. Najpre, detaljno damo informacije o materijalu za izradu. Informišemo se o tome šta je kupcu potrebno, za koji sport, koje dimenzije, da li je u zatvorenom ili otvorenom prostoru, da li je izloženo suncu ili je za zimske uslove a, onda, u odnosu na to kupcu damo predlog šta je najbolje rešenje za njega. Kupci u najčešće nisu informisani o tome, ne poznaju materiju, niti pitaju puno. Mi insistiramo na tome. Često objašnjenje nije dovoljno, pa kupcu pre porudžbine, dostavimo uzorak na proveru, kako bi se sam uverio u kvalitet. I to na kućnu adresu u narednom danu. Tako izbegavamo nesporazume i pomisao da želimo da preverimo kupca.“

A koji su materijali u ponudi? Šta kupci znaju o tome?

„Ne znaju punu ali bi trebalo da znaju. Prvo postoje različite vrste gajtana (kanapa) za izradu. Većini kupaca to nije bitno a prodavci to koriste i često dostavljaju mreže lošijih materijala, što kupcu nije vidljivo na prvi pogled ali kasnije bude problem. Materijal može da bude sintetika, poliester ili polipropilen koji je UV stabilizovan. Onda kada ste u dogovoru sa proizvođačem izabrali najbolji materijal, zainteresujte se koja je debljina kanapa sa kojim se izrađuje mreža. Logično, nije isto ako je debljina 3mm ili 5mm. To je najčešće prostor za manipulaciju kod cenovnih ponuda. Nešto vam se učini povoljnije ali, ustvari, radi se o lošijem materijalu, manjih dimenzija kanapa. Zato mi, svakog kupca, detaljno informišemo šta dobija za ponuđenu cenu. Na osnovu toga, kupac može da prati kvalitet u odnosu na vrema i da pri narednoj kupovini bira isti ili drugačije materijale ili debljninu kanapa.“

Šta je sve u asortimanu proizvoda „Latims sporta“ i zašto bi neko vas kontaktirao za porudžnine?

„Mi smo mlada porodična firma, ali sa ogromnim iskustvom radnika koji rade na izradi proizvoda. Višedecenijsko iskustvo u drugim firmama, iskustvo u izradi, izboru materijala i zahtevima i potrebama kupaca, pretvorili smo u svoj, jedinstven proizvod. Želeli smo da tradicionalnu metodu ručne izrade mreža modernizujemo, oblikujemo novim pristupom komunikaciji sa potencijalnim kupcima i ponudimo najkvalitetnije proizvode po istim cena kao na tržištu ali neuporedivo sigurnijom kupovinom.“

„Proizvodimo sve vrste sportskih mreža tradicionalnom metodom ručnog pletenja, sa materijalima i izradom koja prolazi niz provera pre isporuke. Izrađujemo mreže isključivo u dimenzijama po zahtevu kupca. Kod nas nema „standardnih mreža“. Koliko god se činile iste, sve se razlikuju u dimenzijama  a mi želimo da kupac bude zadovoljan i izgledom mreže nakon montaže a ne samo kvalitetom. Mreže za golove svih dimenztija, zaštitne mreže svih dimenzija, mreže za odmor i rekreaciju i druge sportove, su deo našeg asortimana. Mreže izrađujemo od različitih (gore pomenutih) materijala i u različitim bojama, od stanradnih belih, preko zelenih koje su najtraženije kao zaštitne mreže, do svih ostalih, plavih, crnih, crvenih... Takođe, u dogovoru sa kupcem koristimo materijale od 1 do 8mm debljine kanapa. I ono što smo zaboravili a važno je... Mi kupcima nudimo izradu mreža u različitim dimenzijama oka (kvadratića) koji može da bude od 5mm do 15mm u zavisnosti od sporta ili tipa mreže.“

Koliko god vam se ovo čini komplikovanim i da smo od kupovine mreže napravili situaciju da kupujemo brod, nije baš tako. Samo smo želeli da skrenemo pažnju koliko je bitno da kod nabavke mreža za svoj klub, balon, igralište, školu... bitno da budete više informisani. U odnosu na to koliko ste informisani, imaćete kvalitetnije mreže i veliku uštedu u novcu koji možete iskoristiti i za druge stvari.

„Nije ništa komplikovano. Dovoljno je da nas kontaktirate i da u 3-4 minuta popričamo o vašim potrebama i zahtevima a onda ćemo vam mi dati najbolju ponudu za vas i tu se priča završava. Istog trenutka počinje izrada mreže i u dogovorenom roku, koji je minimalan u odnosu na sve druge proizvođače, dobijate svoj proizvod na adresu koju želite,takođe po dogovoru. Što se tiče načina isporuke i plaćanja, postoje više opcija ali uglavnom na način koji kupcu najviše odgovara.

Kada je firma „Latims sport“ upitanju, nije to sve...

„Mi ne želimo da prodamo mrežu kupcu. Mi želimo dugoročnu saradnju sa svakim od njih. Druga kupovina nam je bitnija od prve a treća od druge. Zato kupcima u toku godine nudimo nekoliko sezonskih popusta i različitih vrsta akcija, npr., uz kupovinu dva proizvoda drugi po nižoj ceni ili pokloni firme za veće porudžbine. Čak vas i mi obavestimo o tome u toku godine, jer želimo da uštedite novac kao naša stalna mušterija. Kroz komunikaciju i saradnju, kupac je zadovoljan a naša firma raste. To je naša ideja. Za vašu informaciju, za tri godine, imali smo samo jednog nezadovoljnog kupca. I šta smo uradili? Proverili u čemu je stvar a onda u roku od tri dana kupcu dostavili isti proizvod u zamenu za stari. On je posle toga naručio još nekoliko proizvoda, nikada nije imao zamerku a našao nam je i još tri nova kupca.“

I sada, kada ovo čitate,"Latims sport"  ima akcijske cene. Ako su vam potrebne mreže za golove na vašim fudbalskim ili rukometnim terenima, mreže za golove ili zaštitne mreže u balon salama i sportskim halama, mreže za igraonice, mreže za košarku, odbojku, mreže za otvorene terene, ljuljaške ili mreže za lopte... Imate sve na jednom mestu. Proverite tako što ćete kontaktorati ljude iz firme preko e-mail: latims.sport@gmail.com ili na broj telefona 064/3879309. Verovatno imaju rešenje za Vaš problem.

Želimo da i Vaša firma postane naš saradnik a korisnicima programa Talent Centra pomognemo da budu informisaniji i dođu do kvalitetnih proizvoda po najpovoljnijim cenama.

Iskoristite mogućnost, postanite saradnik Talent Centra i registrujte svoju firmu na našoj jedinstvenoj platformi u desu  SARADNJA - KOMPANIJE .

Nazad