Edukacija
Stručan i savremen pristup koji dovodi do pozitivnih promena. Učite i informišite se zajedno sa nama.


17.01.2021

TC-EDU: Sa devojčicama fudbalerkama se ne radi na isti način kao sa dečacima

Sample image

Prema mišljenju stručnjaka, pravi trenutak za uključivanje devojčica u trenažni proces je između 9 i 10 godine, kada se najlakše uče specifične motoričke radnje, usavršavaju veštine i razvijaju navike. Ono što treneri moraju da znaju da devojčice počinju da treniraju sa skromnijim predznanjem od dečaka.

Prvi trening ovog uzrasta devojčica je najvažniji. Preporuka je da bude što manje posmatrača, za razliku od dečaka kod kojih je to drugačije.  Vežbe za trening moraju biti planski pripremljene, realne i izvodljive. Trener, nikako nebi trebao, devojčicu odmah da uvede u igru, da bi izbegao neprijatnosti zbog nepoznavanja pravila, loše koordinacije i tehnike trčanja, udaranja lopte ili duela koji su neminovni.

Preporuka je da na treninzima, devojčice prvo započinju igru rukama, zbog preciznijeg dodavanja, raznovrsnijeg kretanja i razvoja samopouzdanja . Zbog sporije učenja fudbalskih vežbi, treneri bi trebalo da pripremaju predvežbe koje su niz prostih vežbi kojima se lakše savladava tehnika.  Jedna od najvažnijih metoda rada sa devojčicama je metod ponavljanja jer će to dovesti do ranije specijalizacije i automatizacije.

Specifičnost rada sa devojčicama je to da se kod njih, za razliku od dečaka, prvo počinje sa “vožnjom”, odnosno vođenjem lopte, kako bi kroz više kontakata s njom sticali osećaj a tek kasnije početi udarce po lopti. Takođe, preporuka je da devojčice budu u posebnim grupama na treningu a ako je to nemoguće onda bi one trebale da rade vežbice u paru sa devojčicama kako bi se osećale slobodnije. UEFA daje preporuke da se devojčice na nastupima takmiče sa devojčicama a ako ipak moraju sa dečacima, onda je sve više ustaljeno pravilo da devojčice budu jednu godinu starije od dečaka sa kojiam se takmiče.

Sa 6-8 godina devojčice treba da rade elementarne igre sa i bez lopte.
Sa 8-11 godina, Učenje elementarne fudbalske tehnike. Početak igranja utakmica i turnira sa manjim brojem igrača u ekipama.
Sa 10-12 godina, ako zadovoljavaju nivo, devojčice mogu da počnu da treniraju i nastupaju sa dečacima.
Pionirke, 12-14 godina, devojčice mogu da treniraju i više od 4 puta nedeljno, prelazak na veće dimenzije terena, usavršavanje tehnike u uslovima igre i učenje složenijih taktičkih zadataka.
Kadetkinje, 14-16 godina, dostiže se vrhunski nivo treninga, akcenat na podizanju nivoa fizičkih sposobnosti, vežbe u situacionim uslovima, tehnika se usavršava idalje a posebno korekcija “loših strana”.

Na kraju,da bi pedagozi fizičke kulture, odnosno treneri, mogli uspešno da rade sa sportistkinjama nužno je da poseduju sledeće:

  1. Ličnu volju i spremnost za takav izazov
  2. Smisla i želje za angažovanjem u radu sa devojčicama
  3. Edukovanost i obučenost za rad sa devojčicama i mlađim kategorijama sportsita
  4. Moralne osobine ličnosti i pozitivan karakter

 

TC-TIM

 

Nazad