Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.


Sponzor
25.03.2019
TC-EDU: 10 kvaliteta koje mora da ima svaki trener mlađih selekcija

Pratite nas na zvaničnoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Trener je najvažniji element karijere uspešnog mladog sportiste. Kada kažemo karijera, mislim od početka bavljena sportom, pa sve do kraja. Veza između igrača i trenera mora biti jaka, i benifite trebaju da imaju i igrač i trener. Ova veza nije ista kao između roditelja i deteta, i ne sme se napraviti takva atmosfera. Kada je veza slaba, sportisti napuštaju sport i traže mesto gde će se njihov trud adekvatno nagraditi. Dakle prvi utisak kojima trener ostavi u najmlađim danima može biti krucijalan za razvoj njihove dalje karijere.

TABELA najaktivnijih škola fudbala na društvenim mrežama 

Dolazimo do sledećeg pitanja: koje karakteristike bi trebao da ima trener dece mlađih uzrasta?

Evo 10 stvari koje bi dobar trener treba da poseduje:

  1. Trener VOLI da radi sa  decom. Nema drugog načina da se izrazimo. Želja i ljubav sa kojom trener radi sa decom prosto isijava iz njega.
  2. Trener UŽIVA u radu sa decom. Ovo je jako bitno jer se raspoloženje reflektuje na decu.
  3. Trener POŠTUJE decu. Biti popustljiv ili mekan prema deci ne znači imati poštovanje prema njima, već ukazuje da je trener snisohodljiv. I da, ovo treba objasniti i deci i roditeljima da ne bi došlo do konflikta.
  4. Trener zna da u današnje vreme deca u veliko broju su VIZUELNI tipovi. Zato se trudi da sve što kaže posle toga demonstrira i pokaže kao se odrđeni pokret izvodi.
  5. Trener PRIČA sa decom o svakodnevnim stvarima, čime obogaćuje razmišljanje dece. Ovime deca osećaju da je trener više od osobe koja ih uči plivanjem.
  6. Trener zna da su “građenje kapaciteta za učenjem“ i “građenje kapacitet za treniranjem“ DVE različite stvari i da su i jedna i druga bitne. Obim je samo jedan deo slagalice.
  7. Trener zna nauku “pravilnog trenenranja“. Ponavljane pokreta stvara naviku. Samo DOBRAponavljanja zaveslaja stvaraju pravilan zaveslaj.
  8. Trener zna da ZABAVU ne čini samo smeh. Zadovoljstvo učenja nove veštine, uspešno savladanog izazova su takođe veliki izvor zabave.
  9. Trener nakon treniga POSVEĆUJE vreme deci kako bi pričao o stvarima koje nisu direktno vezane za plivanje, jer ovo ojačava vezu između plivača i trenera.
  10. Trener zna da je odnos sa roditeljima gotov isto bitan koliko i odnos sa decom. Trener želi roditelje na SVOJOJ STRANI.

 

 

Izvor teksta: ASCA (američka trenerska asocijacija).

Nazad