Edukacija
Stručan i savremen pristup koji dovodi do pozitivnih promena. Učite i informišite se zajedno sa nama.


11.06.2020

TC-EDU: Devojčice fudbalerke u muškim ekipama škola fudbala

Sample image

Da li devojčica u muškom timu škole fudbala sme da bude starija od dečaka?

Često se na utakmica i dečijim fudbalskim turnirima možete videti da neke ekipe imaju devojčice u svojim redovima i one su najčešće starije od svojih saigrača dečaka.  Svi se slažemo da je dobro da to bude dozvoljeno. Međutim, da li se slažete da devojčice treba da igraju sa mlađim dečacima ili dečacima svog uzrasta?

Da bismo dali odgovor na to pitanje analiziraćemo neke od rezultata istraživačkog rada grupe stručnjaka sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada koji su se bavili poređenjem antropometrijskih katakteristika i motoričkih sposobnosti dečaka i devojčica starosti 8 i 9 godina. Rezultati kažu sledeće:

1.Što se tiče visine, težine i njihovog odnosa, ne postoje značajne razlike između dečaka i devojčica u tom periodu odrastanja.

2.Značajnije razlike u korist dečaka primećene su u ispoljavanju brzine, snage i eksplozivnosti. Posebno je to izraženo u brzini trčanja, snazi gornjeg dela tela i izdržljivosti u dugotrajnom radu.

3.Devojčicepokazuju prednost u nivou koordinacije i gipkosti celog tela.

4. U 6 od 8 testova, primećene su značajne statističke razlike među vršnjacima različitih polova. A evo i nekoliko razloga zašto je to baš tako…

ČITAJTE: Kako se škole fudbala promovišu na interentu

Dečaci su u tom periodu više igraju i provode vreme na otvorenom prostoru. Njihove igre sadrže puno penjanja, trčanja i kontakata. Želja za nadmetanjem kod dečaka dodatno doprinosi većem razvoju potencijala.

Devojčice su u tom periodu manje aktivne. Gipkost ih je bolja zbog drugačijeg položaja karlice u odnosu na dečake. Razlog za bolju koordinaciju leži u tome što kod devojčica dolazi do ranijeg sazrevanje dela kore velikog mozga i bržeg protoka impulsa zaduženih za koordinaciju.

Registrujte BESPLATNO svoju školu fudbala na platformi Talent Centra

Izaberite jedan od ponuđenih odgovora i objasnite zašto tako mislite?
1. Devijčice treba da igraju samo sa dečacima svog uzrasta
2.Devojčice mogu da budu jednu godinu starije od dečaka iz svog tima
3. Devojčice mogu da budu starije do dve godine od dečaka iz svog tima

 

 

Nazad