Edukacija
Stručan i savremen pristup koji dovodi do pozitivnih promena. Učite i informišite se zajedno sa nama.


13.12.2020

TC-EDU: Zašto vičete na decu tokom utakmice? Opustite se...

Sample image

Hajde da, zajedno, napravimo jedno poređenje kako bi iz njega izvukli pouke. 

Osnovnoškolsko, osmogodišnje, obrazovanje predstavlja sticenje osnovnih i opštih znanja i navika kako priprema dece za život, stručno usavršavanje i izbor profesije od koje će da žive. Sa druge strane, učešće dece u organizovanom trenažnom procesu u nekoj školi fudbala, može da bude isto, imajući u vidu da se u tom ranom periodu deca uče, obučavaju osnovnim fudbalskim veštinama, razvija njihov potencijal i pripremaju za kasniji profesionalni angažman, ako do njega dođe.

Po toj logici, pokušaćemo da uporedimo sličnosti ranog obrazovanja i treniranja fudbala u školama fudbala. Složićete se da je poređenje u ovom kontekstu, tačno...

1. OSNOVNA ŠKOLA = ŠKOLA FUDBALA

2. ŠKOLSKA GODINA = FUDBALSKA SEZONA

3. ŠKOLSKI ČAS = FUDBALSKI TRENING

4. KONTROLNI ZADATAK = FUDBALSKA UTAKMICA

E sada... Ako je sve ovo tačno. onda bi se ocena na kontrolnom mogla uporedtiti sa rezultatom na utakmici. Znači:

5. OCENA = REZULTAT

Da li mislite da, ako neko dete dobije ocenu 1 na pismenom iz nekog predmeta, to znači da je dete neinteligentno i da nema velike šanse da uspe u životu. Ili ako dobije 5 na tom kontrolnom zadatku, da je to dete budući doktor nauka? Naravno da to nema nikakve veze, niti logike. Na osnovu jedne ocene se ne može vršiti predikcija budućih uspeha dece.

ČITAJTE:
Inteligencija vašeg trenera
Dečiji turniri kod nas (ni)su dobri?
Kako propadaju mladi fudbaleri

Da se vratimo na fudbal, a da uporedimo sa školom. Ako dete izgubi utakmicu, da li to znači da je lošije, manje vredno i ima manje šanse da uspe u izabranom sportu a u slučaju pobede ili postizanja gola da se radi o velikom talentu, da je bolje od vršnjaka i na pragu uspešne karijere? Složićete sa sa nama da i ovo nema smisla.

Posle svega izvedenog, postavlja se logićno pitanje. Zašto toliko vike i galame na decu koja igraju fudbal i težnje da se po svaku cenu pobedi utakmica. Na osnovu jedne utakmice, bez obzira da li se pobedi ili izgubi, ne znači da će dete uspeti da bude profesionalni fudbaler. Isto kao i ocene u školi, koje nisu veliko merilo stvarnog znanja i sposobnosti nekog deteta. Kada ćemo shvatiti da rezultat u najmlađim uzrasnim kategorijama nije, i ne sme da bude, bitan.

Dragi roditelji i treneri...

Opustite se i uživajte u fudbalu.

Dozvolite deci da i oni uživaju. Dozvolite im da uče, obučavaju se i stiču nova iskustva na svakom treningu i utakmici, bez tenzije i pritisaka.

 

TC-TIM

 

Nazad