Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

07.12.2020

TC: Dečiji turniri kod nas (ni)su dobri - zašto ?

Sample image

U Srbiji se godišnje organizuje preko 300 dečijih fudbalskih turnira različitog tipa. U bližem okruženju još bar dva puta više. Ti turniri se razlikuju po načinu organizacije, lokaciji održavanja, mestu u godišnjem kalendaru, terenima za igru, pravilima, propozicijama igre, sistemu takmičenja, broju i kvalitetu učesnika, ukupnom broju nastupa, nagradama itd…

Ono što je sigurno, ne postoji nikakva kategorizacija tih manifestacija niti standardizacija u pogledu zahteva, propozicija, pravila itd. Sve to ovu oblast čini neuređenom a to je problem budući da na takmim manifestacijama učestvuje od 500 do čak 2000 dece na svakom od njih.

Organizujete dečiji turnir - BESPLATNO ga registrujte na platformi Talent Centra

Turniri su za decu veliki doživljaj i prilika za upoznavanje, druženje, individualni napredak i sticanje dragocenog iskustva. Ali ima i puno negativnosti. Preterano isticanje značaja rezultata stvara tenziju koja dovodi do tkz., “švercovanja igrača”, verbalnih pa čak i fizičkih sukoba dece, trenera, roditelja… Pored toga, postavlja se i pitanje bezbednosti i sigurnosti dece i značaja dodele priznanja, pehara, medalja ali i finansijskih troškova za jedno takvo uživanje dece, trenera i roditelja.

Ako pitate, kako bi izgledao turnir u organizaciji Talent Centra, evo našeg mišljenja:

  • Smatramo da je prvenstveno važno da deca igraju u sigurnim uslovima i da budu bezbedni u svakom smislu. Zato bi turnir organizovali na bezbednoj lokaciji i samo na terenu koji ispunjava sve standarde.
  • Smatramo da turnire treba iskoristiti i za dodatne aktivnosti jer je to bitno za decu. Zato bi naš turnir imao i zabavni, edukativni i turistički karakter.
  • Smatramo da turniri moraju da budu standardizovani. Zato bi naš turnir imao jasno definisana pravila organizacije i takmičenja.
  • Smatramo da sve propozicije takmičenja moraju da budu prilagođene uzrastu deteta i da se razlikuju po kategorijama. Zato bi se za naš turnir unapred znali svi detalji kao što su dimenzije terena, pravila igre, broj igrača itd…
  • Smatramo da je švercovanje igrača problem koji mora da se iskoreni. Zato bi sve ekipe spisak učesnika sa podacima o igračima dostavljale ranije a dozvolili bi i nastup dva igrača koji su jednu godinu starija od kategorije, kako bi i “manji” klubovi bili konkurentniji.
  • Smatramo da turnir mora da bude besprekorno organizovan bez menjanja rasporeda i drugih komplikacija. Zato bi sve ekipe ranije potvrdile učešće a raspored i satnica bili poznati najmanje jednu sedmicu ranije. Znao bi se sistem takmičenja i broj učesnika po kategoriji, koji treba da bude standardan.
  • Smatramo da je takmičarski rezultat na utakmicama ili konačan plasman nebitan za decu tog uzrasta jer efekat toga je više negativan nego pozitivan, bez obzira da li ste “pobednik” ili “poraženi”. Zato bi naš turnir bio organizovan tako da se nebi vodila evidencija o rezultatima niti konačan plasman. Ekipe bi menjale protivnike različitog renomea i kvaliteta ali bez tenzije oko konačnih rezultata. Cilj je veći broj utakmica sa različitim protivnicima ali bez tabele i prolaza.
  • Smatramo da pehari i medalje mogu da budu motivišuće ali i da imaju kontraefekat. Medalja nije dokaz da si bolji ili da ćeš biti bolji fudbaler. Zato smatramo da dodela medalja i pehara za prvoplasirane ekipe nije dobro već da svako dete mora da dobije isti doživljaj i satisfakciju. Da li je to medalja, neki drugi poklon ili bilo koja druga uspomena ali mora da je dobije svako dete, učesnik turnira.
  • Smatramo da pakovanje grupa ili rasporeda takmičenja često nije realno i predmet kritika. Zato bi na našem turniru dali mogućnost i učesnicima da biraju protivnika sa kojim žele da igraju. Svaka ekipa bi organizatoru predala spisak protivnika koje žele, sa kojima nikada nisu igrali i sl., a organizator bi pokušao svakome od njih da izađe u susret u nekom delu rapsoreda.
  • Troškovi odlaska na turnire i plaćanje kotizacija za učešće su velike i to finansijski znatno opterećuje roditelje i klubove. Neka deca iz tog razloga ne mogu da se pojave na takvim manifestacijama. Zato bi troškove učešća svakog našeg učesnika (škole fudbala) morao da pokrije sponzor koji bi škola našla a firma, pojedinac ili organizacija koja bi to učinila dobila bi mogućnost promocije i status “sponzora” što bi im značilo na marketinškom nivou.

TC-CUP

Sve ovo nije samo prazna priča. Talent Centar priprema organizaciju jednog takvog turnira koji bi bio drugačiji od ostalih i omogućio deci kompletan doživljaj i priliku za razvoj. Isto tako i školama fudbala i trenerima da bez tenzije uživaju u igri, druženju ali i iskoriste priliku da se “izmere” sa različitim protivnicima u većem broju utakmica.

Prema planu koji smo napravili, jedan takav događaj planiran je za proleće 2021. godine. Više informacija o tome, objavićemo u narednom periodu.

ONLAJN PRIJAVA

Ako mislite da jedan ovakav projekat može da bude odlična prilika za Vašu decu i školu fudbala, predlažemo da odmah prijavite vašu zainteresovanost preko besplatne onlajn prijave (za sve zemlje ex-YU regiona). Na platformi Talent Centra ostavite osnovne podatke o svojoj školi a mi ćemo vas obavestiti kada turnir bude u pripremi. Budite među prvim koji će podržati našu priču.

MI SMO VAŠ PARTNER br. 1

 

ČITAJTE edukativne tekstove na našoj platformi

 

Nazad