Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

11.12.2020

TC: Inteligencija vašeg trenera

Sample image

Da li je inteligencija trenera nužan i dovoljan uslov uspešnog vođenja ekipe? Iz istraživačkih rezultata, do kojih se došlo, pouzdano proizilazi da je inteligencija nužna ali ne i dovoljnaza uspešnost trenera i sportske ekipe.

Sklonost određenog broja trenera u savremenom sportu danas, da se u međuljudskim odnosima ponašaju, ređe, ili češće, nasilnički, bezosećajno ili i ne poštujući  opšteprihvaćene socijalne norme ponašanja, izazvaće, najčešće, otvoren ili prikriven otpor pripadnika ekipe, što će posebno smanjiti sportski i drugi učinak a istovremeno stvoriti i niz drugih problema.

ČITAJTE: 
Iz kakvih porodica potiču fudbaleri ?

Devojčice u muškim ekipama škole fudbala
Psihički oporavak posle družih povreda mladih sportista

Uspešnost trenera i uzvršenju kolektivnih zadataka u savremenom sportu povezana je sa otsustvom neurotične zabrinutosti, strpljenje i osećanje manje vrednosti. Pre svega što prestrpljivi (anksiozni) treneri previše oklevaju u donošenju nužnih odluka a već donete odluke sprovode mlako, nesigurno, bojažljivo i praveći ustupke. Ako trener ne veruje u samog sebe, kako će verovati u uspeh svoje ekipe. Ukratko, bojažljiv trener je manje uspešan u svom trenerskom poslu u odnosu na samouverenog trenera istih ili sličnih intelektualnih sposobnosti.

Uspešnost trenera povezana je i sa izvornom crtom ličnosti – poverenjem. Prilagodnjiva, staložena i poverljiva osoba uspešno izvršava zadatke, deluje saradnički, kolektivno i uliva poverenje.

Prema rezultatima brojnih istraživanja, uspešnost sportskih rezultata povezana je i sa izvornom crtom ličnosti – spokojstvo. Razlog je, dokazano, najjača emocija sportista „strah od poraza“. Trener koji hrabro i beskompromisno prihvata odgovornost, ne „gubi živce“ samopouzdanje, sigurnost u sebe, ima optimizam i vedrinu uspešnije izvršava trenerske zadatke.

Osoba koja istinski želi da bude dobar sportski trener u današnjem savremenom sportu, biće uspešnija od osobe koja preuzimajući trenerski zadatak , posao samo „otaljava“. Motivisan trener će lakše privoleti svoje sportiste da izvršavaju postavljene zadatke.

Vredan je i  podatak dokazan u većem broju istraživanja, da su efikasni i uspešni u izvršavanju trenerskih zadataka, najčešće nadprosečni po prethodnom opšteškolskom uspehu u obrazovanju, bez obzira na vrstu i nivo završene škole. Uspešnost u učenju i uspešnost u trenerskom poslu je logična, budući da je to struka koju odlikuje dugotrajno usavršavanje kroz kurseve ,seminare, studije, pa oni koji nemaju naviku ili nisu motivisani za učenje, imaju manje šanse da stručno napreduju a tim postanu i bolji treneri.

 

Izvor: "Pedagogija" - prof. dr Mlađen B. Galić

Nazad