Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

12.03.2018

TC: Nogometna škola Olimpija Ljubljana - intervju sa direktorom Hajrom Rizvićem

Sample image

Pratite nas na zvaničnoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Nogometna škola Olimpije iz Ljubljane, godinama važi za jednu od najboljih u Sloveniji ali i bivšoj Jugoslaviji. Rezultati koji se ogledaju u organizaciji, uspesima u domaćim i medjunaodnim takmičenjima kao i broju igrača koji obuku dres seniorskog tima, inostranih klubova i reprezentacije, su ti koji tu činjenicu potvrdjuju. S tim u vezi, razgovarali smo sa Direktorom Nogometne škole, Hajrom Rizvićem, kako bi se iz bliže upoznali sa omladinskom školom Olimpije i predstavili je širokoj sportskoj javnosti.

TC: Gospodine, Rizvić, najpre, u ime Talent Centra, želimo da Vam čestitamo na uspesima koje ste postigli minulih godina. Za početak, recite nam nešto više o samoj organizaciji Nogometne škole. Na koji način je organizovan rad u klubu, kakvi su uslovi rada u poredjenju sa drugim klubovima u regionu, kao i nešto više o stručnom radu u školi?

H. Rizvić: Početkom 2012. godine, započela je sa radom Otvorena škola Olimpija za igrače do 12 godina što nam je omogućilo veću bazu za selekciju. Rad se organizuje u četiri NIVOA u odnosu na uzrast. Prvi nivo je nogometni vrtić koji čine „minizmajčki“ za decu od 4-6 godina i „cicizmajčki“ za kategoriju 6-8 godina. Drugi nivo previđen je za igrače od 8 do 12 godina starosti koji rade po posebnom razvojnom programu „Igrač NK Olimpija“. Treći nivo podrazumeva ozbiljan rad za igrače od 12 do 14 godina starosti i na kraju zaključna faza za igrače od 15 do 19 godina. Sve selekcije treniraju u trening centru „Zmajevo gnezdo“ gde se okuplja preko 450 igrača sa kojima radi više od 35 trenera. Očekujemo da će se centar proširiti sa još dva ili tri terena.  Inače, naš rad se bazira na pet segmenata i to: individualan rad sa igračima koji podrazuimeva poštovanje talenta i pravilnu selekciju, kvalitet trenera gde samo najbolji dobijaju šansu, kvalitetan program prilagođen klubu i njegovim ciljevima, ekipni napredak kroz maksimalan rad na trenutnim sposobnostima i kvalitetna takmičenja i utakmice povoljne za razvoj sposobnosti i veština igrača kao poligon za kvalitetnu selekciju.

TC: Igrači se našeg područja odlikuje visok nivo tehničke obučenosti što se potvrđuje kroz njihove nastupe na najvišem klupskom i reprezentativnom nivou. Šta je to na šta Nogometna škola Olimpije, stavlja akcenat u radu sa najmladjim selekcijama u klubu i kakav igrač se teži stvoriti kroz rad i selekciju?

H. Rizvić: Ukratko, rad se temelji na stvaranju kvalitetnih igrača koji ispunjava određene kriterijume. Svaki igrač Nogometne škole Olimpije u pogledu morfološko funkcionalnih sposobnosti mora da razvija sposobnosti situacijske brzine, agilnosti, snage i izdržljivosti. Velika pažnja posvećuje se pravilnom izvođenju tehnike i osećaju za loptu po sistemu “mekan na lopti-lagan u trčanju”. Taktika je nešto čemu se posvećuje velika pažnja a posebno na stvari kao što su: brzo donošenje odluke pod pritiskom protivnika, brzina i snaga u driblingu, kreativnost u igri, brza reakcija u prijemu i dodavanju i sloboda u igri. Pored svega navedenog, izuzetno su važna psihičke komponente kao što su: upornost, sigurnost, hrabrost, preuzimanje odgovornosti, želja za takmičenjem i učenjem novih stvari. Smatram da deci treba dati što vise slobode, “ulice”, odnosno ako voli da dribla neka to radi, ako voli da proturi loptu kroz noge neka to radi, ali kroz disciplinu i focus na trening.

TC: Talent Centar se bavi praćenjem rada, aktivnosti, takmičenja i rezultata nogometnih škola u regionu. Na osnovu naše analize, stiče se utisak da je Nogometna škola Olimpije jedan od najaktivnijih i jedna od onih koja ima najbolju reputaciju i saradnju sa drugim klubovima u region. Sve selekcija Nogometne škole Olimpije, redovni su učesnici najvećih domaćih, regionalnih i evropskih medjunarodnih turnira, na kojima beleže zadovoljavajuće rezultate. Koliko je to bitan segment u radu vašeg kluba i koliko se pažnje posvećuje učešću na turnirima i rezultatima na njima?

H. Rizvić: Naša vizija je da, ako nemate kod kuće dovoljan broj kvalitetnih utakmica, onda moraš da ides preko granice. Zato je važno da svi mi, koji imamo kvalitetan rad i selekcije, igramo utakmice i turnire na višem nivou jer samo tako naši igrači mogu brže i vise napredovati. Moj stav je da svi iz bivše Jugoslavije moramo sarađivati jer smo isti po mentalitetu i deca će tako da se razvijaju i napreduju brže. Lično sam počeo da sarađujem sa Dinamom iz Zagreba, kao najboljom školom na našim prostorima. Želeo sam i da povežem ostale velike klubove pa se tako rodila ideja o međusobnim utakmicama Dinama, Crvene Zvezde i Olimpije, zbog čega bih se zahvalio gospodinu Davidoviću iz Dinama koji je prihvatio ideju da tri škole odigraju međusone utakmice na Maksimiru. Budući da je sve bilo u najboljem redu, nadam se da će se ova praksa nastaviti i proširiti.

TC: Vaš klub je organizator turnira za najmlađe selekcije “Zmajevo gnezdo” koji okuplja veliki broj učesnika a koji će  biti predmet praćenja od strane Talent Centra? Ovogodišnji turnir će biti poseno zanimljiv jer će u takmičenju učestvovati i najveće i najuspešnije selekcije iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH… Možete li nam reći nešto vise o organizaciji i njegovom značaju za Vaš klub?

H.Rizvić: Uspeo sam da realizujem ideju za organizaciju domaćeg turnira “Zmajevo gnezdo” a ove godine on se organizuje već peti put. Organizovaće se 24. i 25.03.2018. na terenima naše Nogometne škole. Svake godine se našem pozivu odazove veliki broj ekipa iz bivših jugoslovenskih republika i tako napravimo jednu veoma lepu manifestaciju koja ima slogan “#poplanu”.

TC: Na osnovu Vašeg dosadašnjeg  iskustva stečenog kroz trenerski rad i iskustva kroz saradnju sa drugim klubovima u bivšoj Jugoslaviji, kakva su vasa zapažanja po pitanju najvećih nedostataka i problema u organizaciji i radu i koji su to potencijali koji bi mogli da dovedu do većih uspeha u radu nogometnih škola?

H. Rizvić: Svi mi imamo iste problem a on je uvek bio, i ostaće, u finansijama. Ulaganje u sport je jedna igra bez granica. Uslovi, tereni, akademije… to je nešto što je nama potrebno “juče a ne sutra”. Ali imamo ono najvažnije, talenat, koji treba, kroz rad, red, discipline i odricanje da razvije do uspeha. Nikada nema garancije za uspeh, potreban je samo rad.

TC: I na kraju, možete li nam, ukratko, reći šta je to što izdvaja Nogometnu školu NK Olimpija u odnosu na druge klubove u Sloveniji i regionu? Da li je to stil rada, uslovi, stručnost, način selekcije ili nešto drugo? I kakvi su planovi omladinske škole Olimpije za budućnost, imajući u vidu da je Olimpija jedna od najvećih klubova u Sloveniji i neko od koga se uvek očekuju najviši rezultati?

H. Rizvić: Ono što nas izdvaja od ostalih u Sloveniji je reorganizacija rada na naviši nivo u koji smo krenuli, zatim selektiranje igrača, kvalitetni treneri, dobri uslovi za treninge, “zdrava” uprava kluba, saradnja sa gradom, Nogometnim Savezom i velikim brojem klubova i malih škola fudbala u Ljubljani. Pored toga, imamo dobrog predsednika kluba, kvalitetan plan rada za period 2016.-2020., koji smo ove godine nadogradili i kreirali novi plan “Razvoj igrača NK Olimpija” za period 2018.-2022. NK Olimpija i svi mi koji vodimo stručni deo ne želimo samo da govorimo i sanjarimo već je naš cilj da uvek budemo u društvu najboljih i sarađujemo sa najboljim školama. Plan je jasan i odnosi se na to da uvek budemo među najboljim u državi i regionu, što ćemo postići kroz “drugarsku” saradnju sa največim klubovima uz bivše Jugoslavije i “gospodski” odnos sa klubovima širom Evrope.

Prva godina rada Talent Centra - šta smo doneli na sportskoj sceni

TC: Želimo da Vam se zahvalimo na odvojenom vremenu, na tome što ste otvoreno predstavili svoju školu i prilici da razgovaramo sa Vama. Talent Centar će biti neko ko će pratiti Vaš rad i rezultate, i uvek biti spreman za saradnju a verujemo da ćemo imati i priliku za to. Želimo Vam još puno uspeha u radu i rezultatima.

H. Rizvić: Zahvaljujem se ekipi koja vodi Talent Centar i gospodinu Aleksandru Vasiljeviću, na tome što ste prepoznali naš rad i uspehe. Uvek ćemo biti na raspolaganju za saradnju i želimo vam da ostanete dobri ili postanete još bolji. Uz slogan “Red, rad i disciplina” idemo dalje #poplanu.


Talent Centar - TC

Nazad