Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

01.01.2018

Talent Centar: Naša prva godina rada – ovo su naši rezultati!

Sample image

Prošla je 2017. godina, godina u kojoj je Talent Centar započeo svoj rad na polju dečijeg i omladinskog fudbala. Možda je izgledalo da je na polju u koje smo kročili sve standardno, sve vidljivo, sve organizovano i da ne postoji ništa novo što bi bilo drugačije, zanimljivije, kvalitetnije, bolje...

Talent Centar je, za samo nekoliko meseci, pokazao suprotno. Organizacija, nastala timskim kreiranjem ideje od strane grupe mladih sportskih radnika, stvorena sa ciljem da se  na sportskoj sceni ponudi nešto specifično, jedinstveno, kreativno, zanimljivo i moderno. Nešto što bi bilo upakovano u novu ponudu, na različite načine, na različitim poljima, stvorilo bolje uslove za razvoj fudbala u regionu. Pre svega dečijeg i omladinskog a posledično fudbala uopšte.

Stvarati organizaciju od nule, organizaciju „nepoznatih“ ciljeva na „nepoznatom“ polju bez početnog kapitala, bez partnera i saradnika, bio je veliki, težak i neizvestan posao. Svesni te činjenice i svesni toga da se do partnera, saradnika, sponzora, publike..., dolazi isključivo nakon „nekih“ rezultata rada, ušli smo timski u stvaranje jedinstvenog brenda koji će postati prepoznatljiv u regionu ex-YU koji nam je bio ciljni prostor za nastup.

Svakondevnim, napornim radom, kreiranjem ideja, aktivnosti, projekata, pripremom i sprovođenjem istih, uspeli smo da se pojavimo na sportskom polju regiona i skrenemo pažnju na sebe, koja nije mala. Naprotiv, naša ideja izazlvala je veliku pažnju sportske  javnosti, privukla publiku i udružila mnoge aktere na sportskoj sceni u projektima koji ostvaruju interes svih njih, što je jedan od bitnih ciljeva.

Ciljevi, vizija i misija Talent Centra, razrađena do detalja od strane organizacionog tima Talent Centra, odnosila se na: razvoj pozitivnih osobina mladih sportista, promocija fer pleja, druženja, saradnje, povezivanja, zatim sprovođenje edukacija i informisanja, promocija škola fudbala, sportskih manifestacija i uspešnih pojedinaca, uticaj na modernizaciju organizacije i rada u fudbalu, organizacija zanimljivih i specifičnih takmičenja i identifikacija talenata u fudbalu.

Evo, kako je sve počelo... Početkom 2017. godine, najavili smo naš projekat otvaranjem facebook stranice, koja će za kratko vreme postati mesto dobijanja važnih informacija iz sveta dečijeg i omladinkog fudbala. Za internet glasanje škola fudbala, javilo nam se čak 77 škola fudbala iz regiona a koliko je prva promo-akcija bila uspešna, govori podatak da je album sa banerima škola za prva 24 časa videlo više od 10 000 pratilaca.

Nakon početnog podstreha, 22. januara predstavili smo projekte kojima želimo da se bavimo, a početkom februara, pokrenut je zvaničan sajt Talent Centra koji je trenutno jedan od najposećenijih sajtova iz oblasti fudbala i sporta u regionu.

Polovinom februara počela je promocija prvog internet projekta „Virtuelna liga“, prvog takvog projekta na prostorima Balkana ali i Evrope. Projekat takmičenja mladih fudbalera u fudbalskom znanju putem interneta, prvi je podržao Cerver coaching na čelu sa Renatom Piršom, direktorom za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, kome dugujemo veliku zahvalnost za promociju , podršku i pomoć u realizacij. Virtuelna liga je trajala sve do polovine maja kada smo posle zanimljivog takmičenja u kome je objavljeno veliki broj video materijala izvođenja tahničkih elemenata koji su motivisale stotine i hiljade mladih fudbalera, proglasili pobednika. Desetogodišnji dečak, Nemanja Mitrović iz Bara, ostaće zapamćen kao prvi šampion ovog jedinstvenog projekta.

Tokom trajanja Vitruelne lige, paralelno je promovisan projekat Rejting liga, koji je imao cilj da poveže turnire za mlađe selekcije širom bivše Jugoslavije i u saradnji sa organizatorima prati uspehe i evidentira rezultate škola fudbala prema unapred utvrđenom rangiranju i bodovanju, i to  na jedinstvenoj tabeli koja se nalazi na zvaničnom sajtu TC-a. U prvoj godini realizacije projekta, iznenadilo nas je veliko interesovanje, kako aktera tako i publike. Brojka od 40 turnira iz pet država regiona, koje smo povezali za samo 10-ak meseci dovoljno pokazuje visok domet koji je projekat dostigao i njegovu svetlu budućnost. Zahvaljujući tome, projekat je ispratio uspehe preko 500 škola fudbala ili više od 1500 pojedinačnih selekcija škola fudbala i klubova iz republika bivše Jugoslavije.

Na sajtu Talent Centar objavljeno je na desetine stručnih tekstova koji su privukli veliku pažnju sportskih radnika, pre svega trenera, mladih sportista, njihovih roditelja i drugih. To govori podatak da su vesti na sajtu TC- a bile veoma posećene a objave na stranici Talent Centra šerovane na stotine puta.

Pored stručnih, edukativnih tekstova, tim Talent Centra objavio je mnoge analize i istraživanja koje je sprovodio, predstavljao uspešne škole, sportske radnike, autore sportske literature, uspešne domaće i inostrane sportske priče, motivacione tekstove i citate i mnogo toga drugog... Napravili smo saradnju sa nekoliko sportskih medija, pre svega internet medija, o zajedničkoj promociji, zajedničkom radu i zajedničkom sprovođenju aktivnosti. Intervjue su nam davali predstavnici najvećih klubova u regionu ali i inostranstvu. Jedna od najzanimljivijih i najčitanijih priča na našem sajtu, bilo je predstavljenje Akademije Krasnodar, specijalno za naš sajt, kao jedne od nasperspekivnijih i najboljih na svetu.

Predstavili smo, najavili i promovisali, 30-ak turnira za mlađe fudbalske selekcije. Pomogli u promociji stotinama klubova i škola fudbala na razliite načine. Istina putem interneta ali smo želeli da damo svoj skroman doprinos uspostavljanju saradnje i reklamiranju saradnika, a njima je to svakako veoma značilo. Posetili smo nekoliko sportskih događaja i manifestacija, imali priliku da razgovaramo sa mnogim sportskim stručnjacima, stručnjacima u sportu, predstavnicima medija, dece, roditelja itd...

Uspostavili smo kontakte sa više od 300 škola fudbala u regionu, stotinama trenera u školama fubala i klubovima, razgovarali i napravili saradnju  sa desetinama organizatora turnira, kao i sa vlasnicima sportskih centara iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Promovisali partnera u budućim aktivnostima, firmu Latims sport koja se bavi proizvodnjoom sportskih mreža i sportske opreme i pomogli joj da za kratko vreme izađe na tržite i razvije firmu kao poželjnu za mnogobroje škole i klubove koji su postali njeni kupci i korisnici.

Šta su posledice postojanja Talent Centra i njegovog rada u 2017-oj godini? Svi navedeni projekti i aktivnosti uticali su na to da je Talent Centar promovisao stotine škola fudbala, upoznao sportsku javnost o njihovom postojanju i rezultatima, informisao i edukovao hiljade aktera u sportu na različiete načine, povezao desetine turnira i škola fudbala, podsticao razmenu informacija o načinu organizacije  i rada trenera, uticao na njihovu veću saradnju i promovisao najuspešnije među njima. Pored toga, širili smo optimizam, motivaciju za kontinuiran i organizovan rad i postizanje značajnih sortskih rezultata, širili smo samopouzdanje, dali šansu mnogim mladim sportistima i njihovim učiteljima da se predstave, iskažu i promovišu... Promovisali smo, isključivo, stručan rad, kulturu u sportu, toleranciju i fer plej i kritikovali sve ono što je suprotno navedenom.  

Razmenili smo iskustva sa svima onima koji su želeli to, dobili pohvale, primili pozitivne i negativne kritike, dobili mnogobroje kvalitetne ideje za nove projekte i podršku velikog broja pratilaca, korisnika i saradnika, među kojima su i oni poznati, ostvareni i priznati u svetu sporta.

Tokom godine, dobilijali smo predloge za saradnju od raznih sportskih i drugih institucija, udruženja, organizacija i pojedinaca. Krajem godine došle su i neke koje deluju zanimljivo i održivo a sve sa ciljem ostvarenja obostranog interesa a prvenstveno u pravcu realizacije ciljeva i ideja koje smo sami sebi postavili pokretanjem Talent Centra.

Sve gore navedeno, daje zaključak da je tim za organizaciju Talent Centra za kratko vreme napravio velike rezultate koji su nesporni i za to vreme stekao neprocenjivo iskustvo koje uz mnogobrojne ostvarene kontakte i predloge za saradnju stavlja ovaj projekat u red perspektivnih i održivih u godinama pred nama.

Tim Talent Centra već uveliko priprema nove projekte i razrađuje mogućnosti za proširenje i razvoj pokrenutih, kako bi u novoj godini napravili još veći iskorak u razvoju organizacije koja ima budućnost i potencijal. Neki od planova su pokretanje novih projekata, uključivanje većeg broja korisnika, angažovanje saradnika, sponzora i partnera na realizaciji aktivnosti, povećanje broja pratilaca, dobijanje veće podrške značajnih sportskih instiotucija i pojedinaca, opširniji i organizovaniji marketing,  modernizacija sistema informisanja i edukacije, organizacija prvih sportskih manifestacija, uključivanje zainteresovanih volontera u pojedinačne delove projekta i mnogo toga drugog...

Činjenica je da smo postavili širok i čvrst temelj koji tek treba da se gradi i stvara nešto što će postati brend. Sigurni smo da ćemo predanim, organizovanim i napornim radom, kao i do sada, uspeti u ostvarenju tih ciljeva. Tome nam u največoj meri mogu pomoći saradnici (škole fudbala, organizacije, klubovi, treneri, sportski radnici i drugi) koje pozivamo da nam se u novoj godinu priključe sa ciljem rada u zajedničkom interesu.

Svim dosadašnjim saradnicima i pratiocima koji su nam pomogli da za kratko vreme postanemo to što jesmo, želimo srećne božićne i novogodišnje praznike  i puno uspeha u 2018. godini, uz nadu da ćemo nastaviti saradnju i proširiti krug prijatelja.

S pošovanjem...

 

Vaš, Talent Centar - TC

Nazad