Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

12.05.2023

PRIČE SA TC KUP-a: Eksperiment koji je uspeo

Sample image

Tokom trećeg po redu TC KUP-a održanog u Sportskom centru Krupanj od 29. aprila do 1. maja, sproveli smo jedan mali eksperiment kome su prisustvovali svi učesnici, deca, treneri i roditelji. I pored toga što su bili svedoci istog, nisu znali da je to bilo naše malo istraživanje i nisu bili svesni da su neke od odluka organizatora bile eksperimentalne. Pre pokretanja pilot projekta Talent Centar, tim okupljen oko ove ideje, određeni period se bavio istraživanjem dečijeg fudbala. Svega onoga što čini dečiji fudbal, sve aspekte i sve aktere dečijeg fudbala počev od dece, preko trenera i roditelja, do uslova i perspektive. Upravo na osnovu svih dobijenih pokazatelja stanja, problema i perspektiva, kreirali smo projekat Talent Centra. Pogledajte VIDEO iz 2019. godine.

Pre uspostavljanja modela organizacije dečijeg turnira iza koga smo stali (TC KUP) određeni period, bavili smo se praćenjem i analizom dečijih fudbalskih turnira u okruženju. Tako smo konstatovali nedostatke i identifikovali nekoliko ključnih problema a koji se odnose na veliki pritisak na decu zbog važnosti postignutog takmičarskog rezultata, nedovoljno prostora za učešće svakog deteta, nedovoljno sreće i zadovoljstva u očima dece a puno uplakane dece zbog poraza, ispadanja, kritika trenera itd. Na osnovu toga, kreirali smo projekat TC KUP-a koji te probleme eliminiše i daje deci odličnu priliku za napredak, dokazivanje ali i kompletan doživljaj.

EKSPERIMENT - KAKO SMO RIZIKOVALI I USPELI ?

Prvi TC KUP održan je maja 2021. godine a pilot projekta je pokazao da ovaj model organizacije dečijeg fudbalskog turnira bez klasične borbe za konačan plasman, može da bude revolucionaran i pored prvobitnog skepticizma koji je bio aktuelan među mnogim trenerima i roditeljima. Te godine smo pokušali da organizujemo turnir na visokom nivou a pored svih bezbedonosnih mera, organizacionih procedura i pravilnika za učešće koje smo poštovali, želeli smo da suđenje na utakmicama bude na najvišem nivou. S toga smo angažovali profesionalne fudbalske sudije i dali im obavezu da razgovaraju sa decom tokom utakmice, ukazuju na greške, koriguju njihovo ponašanje i budu im prijatelji na terenu i van njega kako bi decu opustili i kako bi se sa sudijama zbližili a ne imali odbojnost koja bi prouzrokovala verbalne kritike, negodovanja tokom utakmica i prozivke od strane trenera ili roditelja. Uspeli smo. Deca su bila prezadovoljna a tokom tri dana turnira, nije bilo nijednog verbalnog napada na sudije ni na terenu ni vam njega.

Drugi TC KUP održan 2022. godine, doneo je jednu malu promenu. Pored organizacije koja je bila na malo višem nivou, napravili smo malu promenu u izboru „službenih lica“ koja su sudili utakmice. Pored nekoliko „pravih“ fudbalskih sudija, suđenje nekih utakmica prepustili smo nekolicini roditelja koji su bili odeveni kao sudije ali učesnici nisu znali da se ne radi o „školovanim“ sudijama. Kao što pretpostavljate, nije se desio nijedan problem. Razlog je model turnira koji ne potencira pobedu kao jedini cilj, pa tenzija i pritisak na sudije, praktično, i ne postoji a eventualna greška se i ne komentariše, jer se unapred zna da nije namerna.

Treći TC KUP, održan tokom prvomajskih praznika ove godine, iskorišćen je za još jedan korak dalje u dokazivanju da “sudije nisu problem“. Sada smo otišli korak dalje jer smo organizovali turnir na kome od 12 sudija, nijedan nije bio „pravi“. Sudije su bile iz reda organizatora, trenera, roditelja a onda smo otišli i toliko daleko da je nekoliko, od 220 utakmica, odsudilo dva dečaka rođena 2010. godine, samo 3 ili 4 godine starija od samih učesnika. Pogodite... nije se desio nijedan incident. Identifikovali smo samo nekoliko blagih prigovora na suđenje (u vidu komentara) koji se mogu prebrojati na prste i koji su ostali neprimetni i kod samih učesnika i publike. Nismo zabeležili nijednu intervenciju trenera ekipa kod organizatora a dosta njih se samoinicijativno uključilo u pomoć sudijama kod nekih težih situacija tokom mečeva. Nije se desio nijedan incident, nijedan sukob trenera međusobno ili sa sudijom oko neke „loše“ odluke, nije bila nijedna žalba organizatoru na suđenje ili negativni komentar trenera ili roditelja u publici. Podsetimo, odigrano je 220 utakmica, učestvovalo je više od 80 ekipa, igralo je više od 1000 dece a utakmice je svakog dana pratilo još bar toliko roditelja i drugih gledalaca.

Zamislite da se ovo desilo na bilo kom takmičarskom turniru u regionu bez obzira kog nivoa organizacije i broja učesnika. Verovatno ste svedoci mnogih nemilih situacija koja nisu dostojna dečijih turnira. Šta smo mi, ustvari, želeli da pokažemo? Pokazali smo da je model organizacije dečijih fudbalskih turnira u kojima nema borbe za rezultat i konačan plasman kao prioritet, turnir koji ne nosi tenziju ni pritisak, ne samo na decu, nego ni na trenere i roditelje koji su indirektni učesnici, može da bude primer dobre prakse.

U okolnostima gde deca uživaju u igri na terenu, treneri proveravaju svoj rad i mere napredak svojih ekipa kroz utakmice sa različitim protivnicima a roditelji iza ograde ili sa tribina aplauzima pozdravljaju svaki lep potez, sudije su „nevidljive“ i nisu uzrok nikakvog problema. Ovo nismo uradili zato što smo želeli da uštedimo novac od organizacije tako što nećemo platiti profesionalne sudije. Svaki od sudija sa trećeg TC KUP-a dobio je svoje „dnevnice“, čak i oni dečaci od 10 godina. Cilj je bio nešto drugo, da proverimo da li jedan ovakav turnir može da se organizuje a da ne bude poznatih problema koji se redovno pojavljuju na većini drugih turnira. Rizikovali smo, uspeli smo.

Zamislite da sledeći TC KUP nema sudije. Da utakmice sude sami treneri ili čak deca. Ne verujete da bi to uspelo? Mnogi nebi verovali i da može da uspe ono što smo mi pokušali na ovogodišnjem TC KUP-u. Talent Centar i organizacioni tim TC KUP-a se zahvaljuje trenerima svih Škola fudbala koje su uzele učešće na našem turniru kao i roditeljima koji su na najbolji mogući način bodrili svoju ali i decu iz drugih ekipa. Položili ste sa najvišom ocenom. Pozitivne promene su ipak moguće. Hvala Vam.

Nazad