Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

11.04.2023

TC: Da li roditelji i deca žele da idu na isti turnir ?

Sample image

Dečiji fudbalski turnir ne sme, isključivo, da bude poligon za dokazivanje trenera i mesto za zabavu roditelja. Ako je fudbalski turnir namenjen deci, onda su deca u fokusu, što često nije slučaj. Imamo puno dokaza za u tvrdnju.

Po analizi koju smo sproveli pre nešto više od tri godine, došli smo do zaključka da se školama fudbala u Srbiji nudi više stotina turnira u toku godine a ako se tome dodaju i turniri u regionu, pre svega ex-YU državama, taj broj se duplira. Svi ti turniri se razlikuju po nivou organizacije, kategorijama i broju učesnika,  propozicijama i sistemu takmičenja, uslovima učešća, nagradama itd. Ne postoji nikakva standardizacija koja bi ovu oblast dečijeg sporta uredila. Drugi problem je taj što veliki broj tih turnira nisu prilagođeni uzrastu kada se uzmu u obzir propozicije takmičenja ali i sam način organizacije koji nije u skladu sa pedagoškim principima.

Stiče se utisak da se turniri organizuju po standardima koje postavlja organizator i u skladu sa uslovima koje ima na raspolaganju a sa finansijskom komponentom kao važnim faktorom u izboru načina i nivoa organizacije.

Kakavo takmičenje dete želi? Takvo da ispunjava njegova očekivanja koja često nisu ista kao njihovih roditelja ili trenera. Dete koje voli i trenira fudbal, želi da igra što više, da uživa, da se druži i upoznaje sa vršnjacima, da se raduje svakom golu, akciji, potezu...

Dete ne želi previše instrukcija trenera, posebno ne svojih ili drugih roditelja. Dete ih često i ne konstatuje u toku utakmice. Po nekim istraživaniima deca, za vreme nastupa, čuju manje od 10% instrukcija sa strane. Deca ne žele pritisak, ne žele tenziju, ne žele buku i viku sa tribina.

To što primećujete da dete želi da pobedi po svaku cenu, to je normalno, iskonski... Nebi bilo logično da je suprotno. Ali, mi stariji ne smemo da ubedimo dete da je poraz tragedija. Ne smemo da ga opteretimo moranjem da postigne gol ili pobedi.

Deca ne žele glasne i javne kritike starijih, pred svojim drugarima, to im stvara osećaj poniženosti. Ne želi da čuje svađu i psovke sa tribina a još manjeda to rade njihovi roditelji ili treneri. Dete želi slobodu, traži prostor za iskazivanje svoje kreativnosti, traži uzbuđenje, zabavu...

Dete želi da priča sa sudijom a ne da ga se plaši (kao sa policajcem na ulici). Detetu od 7, 8 ili 9 godina nije bitno kako se zove protivnik, njima su svi protivnici isti.

Svako dete koje voli i trenira fudbal mora da dobije šansu. Podjednaku. Svako dete mora da oseti isti doživljaj učešća na turniru i da se svojoj kući vrati srećno. Ako se jedno dete vrati sa medaljom oko vrata a drugo ne, njihov stepen sreće nije isti.

Ako je jedna ekipa osvojila prvo mesto na nekom turniru a jedan dečak u toj ekipi igrao ukupno 7 minuta na turniru i dobio je medalju a drugi dečak „ispao“ sa turnira a odigrao tri utakmice po 20 minuta, da li ta medalja ima značenje. Nema. Medalja može da bude uspomena sa turnira ali jedino ako svako dete dobije istu. U svakom drugom slučaju je podejdnako štetno i za ono dete koje je dobilo medalju i za ono koje nije. Jedan stiče lažnu predstavu da je dobar i bolji a drugi stiče utisak da je lošiji. A nije tako.

Dečiji fudbalski turnir je prilika da dete zaboravi na telefon, tablet, internet... Prilika da upozna nove drugare, da se izmeri sa njima, prilika da upozna drugu sredinu, da se socijalijuje, edukuje...

Primera radi, sa turnria na kome učestvuje 50 ekipa ili 500 dece (što je prosek na dečijim turnirima u našoj zemlji), realno bi bilo da, za 15 godina, najviše 2-5 igrača dostigne viši nivo i zaigra u najvišem domaćem rangu ili inostranstvu i još 20-ak njih igra profesionalno fudbal. Ostali će verovatno biti ekonomisti, nastavnici, moleri, pravnici, pekari itd...

Model turnira u kome mi odrasli forsirano takmičarski rezultat po svaku cenu, vršimo pritisak na dete, pravimo neprimerene scene i maksimalno profesionalizujemo ceo događaj, nije dobro ni za tih 2-5 mogućih budućih igrača a za ostalih 480 je ravno katastrofi.

Ako dečiji fudbalski turnir, nije prilagođen deci, taj turnir detetu nanosi više štete nego koristi. Ako se deca sa turnira ne vrate srećna, ako nisu upoznala nove drugare, ako nisu ništa novo videla ili naučila, taj turnir nije dečiji turnir.

Ako dečiji fudbalski turnir ispunjava dečija očekivanja i potrebe, to ne znači da ne može da bude mesto uživanja i ispunjenja planova trenera i njihovih roditelja. Dobar organizator je onaj koji kreira manifestaciju za zadovoljstvo svih njegovih aktera.

Jedan od dečijih fudbalskih turnira koji se po misiji, ideji i načinu organizacije izdvaja i razlikuje od svih na našim prostorima je TC KUP. Projekat koji je započet pre dve godine prvim turnirom koji je izazvao oduševljenje svih učesnika (dece, trenera, roditelja, medija) a nastavljen pro[le godine, kada je dodatno pomerio granice.

TC KUP je „turnir iz dečijih snova“. On je revolucija.

Da li ste spremni da budete deo priče koja se ne zaboravlja?

Sve zainteresovane škole fudbala sa prostora ex-YU regiona, mogu da nam prosledte svoju e-mejl adresu ili nas kontaktiraju porukom na facebook-u, instagramu-u ili putem viber-a, a mi ćemo Vam dostaviti INFORMATOR TC KUPA 2023 u pdf formatu na više od 20 stranica.

U Informatoru ćete pronaći sve informacije o jedinstvenom dečijem fudbalskom turniru zakazanom za period od 29.04. do 02.05. u Sportskom centru Krupanj (Zapadna Srbija).

Budite deo najlepše dečije fudbalske priče i najinovativnijeg projekta u dečijem fudbalu.

Dobrodošli na TC KUP 2023.

Informacije i prijave možete izvršiti na nekoliko načina:

Tel / viber / whatsApp: +381 64 00 15 927

Instagram: talent_centar_deciji_fudbal i srpske_skole_fudbala

Facebook: Talent Centar - dečiji fudbal

Prijavu zainteresovanosti možete izvršiti i ONLINE preko naše platforme www.talentcentar.com u delu Programi, popunjavanjem podataka o svojoj školi.

Nazad