Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

03.04.2023

TC KUP: "Švercovanje" starijih igrača na našem i drugim turnirima

Sample image

Termin “švercovanje” se odnosi na odluku, pre svega trenera, da u svoju ekipu na nekom takmičenju uvrsti igrača koji je po godini rođenja stariji od kategorije u kojoj se ta ekipa takmiči. “Švercovanje“ starijih igrača koji igraju za neke ekipe na dečijim fudbalskim turnirima, uvek je aktuelna tema a vrlo često bude i uzročnih verbalnih rasprava trenera, organizatora a još češće publike (čitaj: roditelja) na tribinama.

Zašto se treneri, uopšte, odlučuju na takve poteze? Logični zaključak je da to najčešće rade zbog postizanja što boljeg takmičarskog rezultata. Međutim, ima i drugih razloga kao što su izostanak nekog drugog igrača čije odsustvo treba nadomestiti stavljanjem u sastav starijeg igrača a nekada i jednostavno zbog toga što trener u nekoj kategoriji nema dovoljan broj igrača, pa mora da posegne za tim potezom.

Bez obzira na razloge, takve odluke trenera izazivaju negativne reakcije i oni budu unapred osuđeni zbog gesta koji su učinili. Naravno ako se dokaže istinitost tvrdnje. I za to su uspostavljene različite metode, ali ih nećemo uzeti u razmatranje. Bitnije je da analiziramo da li se ovo može uzeti kao veliki greh trenera i kako da nemile scene na dečijim turnirima, prouzrokovane tim problemom, eliminišemo.

Koncipirajući projekat TC KUP-a, naš tim je posebno posvetio pažnju navedenom problemu i došao do predloga koji se u prethodna dva turnira pokazao kao više nego uspešan. Šta smo mi uradili?

Najpre, naš turnir ukljanja elemente takmičenja kod dece do 10 godina starosti, čime značajno smanjujemo tenzije među decom, trenerima, roditeljima i dajemo mogućnost da se deca iskažu kroz odigravanje većeg broja utakmica bez presije postizanja konačnog rezultata ili borbe za plasman. Na taj način smo i trenere rasteretili pritiska i dali mogučnost da daju podjednaku šansu svakom detetu. Zbog činjenice da pobeda na nastupu ne donosi značajne privilegije time se i potreba za švercovanjem smanjuje. Dovoljno da ovaj problem u startu eliminišemo. Sa druge strane, čak i ako se desi da neko od trenera, evidentno, to uradi, supranički trener i organizator neće reagovati na isti način kao na nekom drugom turniru jer, ponovo, rezultat nije prioritet. Prioritet je razvoj potencijala deteta, učenje kroz igru i zabava koja mora da zameni dečiji plač na svakom turniru.

Zašto se onda „švercije“ na TC KUP-u?

Ako niste znali, na prethodna dva TC KUP-a, u skoro svakoj ekipi, bio je jedan ili dva starija igrača. Zašto? Zato što smo to mi iz organizacije TC KUP-a to dozvolili. Naime, kroz zvanične propozicije turnira, dali smo mogućnost ekipama da u sastavu svake selekcije imaju po, maksimum, dva starija igrača.

Učinili smo to iz nekoliko praktičnih razloga koji, po našem mišljenju, mogu da budu u funkciji napretka dece. Ta dva igrača mogu da budu odlična prilika da trener u sastav uvrsti neke igrače koji po trenutnom kvalitetu, znanju ili potencijalima ne mogu da doprinesu kvalitetnijoj igri starije ekipe, a to mogu sa mlađima. Na taj način se takvoj deci daje lepa šansa da se takmiče sa sebi ravnima bez obzira na godine i trenutan nivo obučenosti.

Drugi razlog je taj da se pomogne trenerima da pojačaju svoje ekipe decom koja su na višem nivou i time doprinesu većem napretku mlađih igrača koji će kroz igru sa starijima moći da pruže više. Učešće dva starija igrača, daje mogučnost slabijim ekipama da se kvalitetnije suprostave nekim od jačih ekipa na TC KUP-u. Primera radi, neka školica fudbala, moći će da se kvalitetnije suprostavi selektiranoj deci Crvene Zvezde ili Partizana i pruže jači otpor, što je svakako i interes ekipa pomenutih velikih klubova.

A treći razlog leži u jednoj od važnih inicijativa koje će Talent Centar promovisati u budućnosti. Odnosi se na činjenicu sa deca rođena na kraju godine nemaju iste mogućnosti za iskazivanje u odnosu na decu rođenu na početku iste kalendarske godine. Deca starosti 9 godina, rođeno u januaru i dete rođeno u decembru, bez obzita što su zvanično „vršnjaci“, razlikuju se po starosti 11 meseci a u tom uzrastu, razlika je više nego značajna. Zbog te činjenice, mnoga deca rođena na kraju godine, nepravedno budu zapostavljena ili čak eliminisana iz sastava neke ekipe, samo zato što su mlađi, a treneri veoma često i ne znaju za to jer se ekipe selektuju po godištu, što čini veliku stručnu grešku.

Ta greška nije prisutna samo u malim školama fudbala več i u onim najvećim. Jedno od istraživanja rađenih u Fudbalskoj akademiji Barselone, pre nekoliko godina, pokazalo je da u „La Masia“ ima sedam puta više dece rođene u prava tri meseca u godini nego u poslednja tri meseca. Druga istraživanja su pokazala da deca rođena u prvoj polovini godine imaju  i do četiri pita veće šanse za uspeh u izabranom sportu od dece rođene u drugoj polovini godine. Svesno ili nesvesno, deca rođena na kraju godine,  često bivaju zapostavljena.

Ako to imamo na umu, zašto bi onda pravili problem ako neko dete rođeno u novembru ili decembru 2012. godine, nastupi u kategroji 2013. godišta. Zašto to dete nebi, bar jednom, imalo priliku da bude najstarije u ekipi i takmiči se sa mlađim od sebe, ako znamo da mu to neće biti dozvoljeno tokom nekoliko godina njegovog fudbalskog razvoja. Nepravedno. U Velikoj Britaniji je zaživeo projekat škola fudbala koje se bave samo obukom i psiho-fizičkim razvojem dece rođene na kraju godine, a projekat je za kratko vreme dao rezultate i pokazao da deca rođena na kraju godine postižu značajno bolje rezultate ako im se stručan rad organizuje na način koji ih ne stavlja u inferioran položaj.

TC KUP, biće turnir koji će dati mogućnost svim ekipama koje to žele, da u svom sastavu imaju dva starija igrača u ekipi. Mi na taj način ne legalizujemo, gore pomenuto, „švercovanje“. Naprotiv, mi se borimo protiv takvih odluka na jedini pravi način, eliminacijom takmičenja za najmlađe uzrasne kategorije. Mi ovim potezom pomažemo trenerima ali i deci rođenoj na kraju kalendarske godine, da bar na našem turniru dobiju drugačiju ulogu i šansu za dokazivanje.

Prijave učesnika za TC KUP traje do popune broja učesnika. Ovogodišnji „Turnir iz dečijih snova“ igra se u Sportskom centru „Krupanj“ od 29.04. do 02.05. a nemenjen je kategorijama U10, U9 i U8.

Sve zainteresovane škole fudbala sa prostora ex-YU regiona, mogu da nam prosledte svoju e-mejl adresu ili nas kontaktiraju porukom na facebook-u, instagramu-u ili putem viber-a, a mi ćemo Vam dostaviti INFORMATOR TC KUPA 2023 u pdf formatu na više od 20 stranica.

U Informatoru ćete pronaći sve informacije o jedinstvenom dečijem fudbalskom turniru zakazanom za period od 29.04. do 02.05. u Sportskom centru Krupanj (Zapadna Srbija).

Budite deo najlepše dečije fudbalske priče i najinovativnijeg projekta u dečijem fudbalu.

Dobrodošli na TC KUP 2023.

Informacije i prijave možete izvršiti na nekoliko načina:

Tel / viber / whatsApp: +381 64 00 15 927

Instagram: talent_centar_deciji_fudbal i srpske_skole_fudbala

Facebook: Talent Centar - dečiji fudbal

Prijavu zainteresovanosti možete izvršiti i ONLINE preko naše platforme www.talentcentar.com u delu Programi, popunjavanjem podataka o svojoj školi.

Nazad