Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

10.05.2022

TC: Otvoreno pismo odraslim učesnicima TC KUP-a

Sample image

Dragi odrasli učesnici TC KUP-a,

Čestitam vam od srca! Čitala sam prethodnih dana vaše utiske na društvenim mrežama, gledala sva ta nasmejana dečja lica na fotografijama i srce mi je bilo puno. Pružili ste deci jedno prelepo iskustvo koje će, nadam se, dugo pamtiti i koje ći ih motivisati da postanu ne samo bolji sportisti, već i bolje osobe, bolji prijatelji i promoteri pravih vrednosti.

Poseban pozdrav za klub u čijim redovima sam, pored 15ak dečaka, videla i jednu devojčicu. Iako se muški i ženski sportovi razlikuju, ovaj klub nam je svima pokazao da je dečji sport posebna kategorija, gde najviše treba vrednovati dostupnost, jednake prilike, zabavu i ljubav prema igri. Bravo za inkluzivnost i bravo za odrasle i decu tog kluba!

Sada imam lošu i dobru vest. Loša je da statistike kažu da će od preko 1000 dece koja su učestvovala na TC KUP-u, manje od njih 100 i dalje trenirati neki sport nakon svoje 16te godine. Ako budemo imali sreće, oko 10 njih će odlučiti da se sportom bavi profesionalno. Dobra vest je da je većina dece koju ste sreli u Krupnju sada bogatija za jedno pozitivno sportsko iskustvo, a što više takvih iskustava nam daje aktivne i zdrave odrasle ljude koji vole sport, vole da se igraju i da unapređuju sebe, svoje zdravlje i svoje fizičke kapacitete.

Na nama odraslima je da im obezbedimo što više pozitivnih sportskih iskustava, da razvijamo njihovu fizičku pismenost i da ih stalno podsećamo šta sve lepo donosi aktivan život u svim dobima.

Iskoristite iskustvo sa TC KUP-a kao motivaciju

Sada, kada su se utisci malo slegli, predlažem da izdvojte 10ak minuta sledećeg treninga da porazgovarate sa svojim malim fudbalerima o TC KUP-u. Evo nekoliko tema koje možete da pokrenete:

Zabava

Pitajte ih kako su se proveli. Šta im se najviše dopalo? Šta im je bilo posebno zabavno? Neka neko ispriča anegdotu ili smešan događaj.

Prijateljstva

Neka nabroje za koliko drugarstava su bogatiji? Pitajte ih da li, ako sutra odu u neko mesto gde ranije nisu bili, imaju nove drugare da im se jave? Ispričajte im o svojim iskustvima kada ste bili mlađi, koga ste sve upoznali i da li se sa nekim od tih ljudi i danas družite. Prenesite deci kakva ste druženja dogovorili sa trenerima, roditeljima, sudijama koje ste Vi upoznali na TC KUP-u.

Zajedništvo

Pitajte decu kako su se osećali u dresovima svog kuba? Da li su, više nego inače, osećali da pripadaju klubu, školi, mestu iz kog dolaze? Da li je uz to došla i posebna odgovornost?

Istaknite sve ovo kao važne aspekte učešća na turnirima. U tih 10ak minuta nemojte govoriti o taktici, dobrim potezima ili greškama, već se držite samo onoga što decu zadržava u sportu: zabava, druženje, osećanje kompetentnosti i pripadnosti.

 

Sportski pozdrav,

Jovana Pavlović Radovanović, sportski pedagog

 

Nazad