Vesti
Obaveštenja


24.04.2018
TC: Predstavljamo Vam FK Apolon4 iz Kragujevca, organizatora "Apolon kupa"

Pratite nas na zvaničnoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Uoči, osmog po redu, "Apolon kupa", turnira za mlađe selekcije koji će se održati u Kragujevcu od 28.04. do 02.05.2018., razgovarali smo sa gospodinom Veljkom Obradovićem, jednim od osnivača škole fudbala Apolon4, trenutno jedne od najuspešnijih škola fudbala u Srbiji. Talent Centar je imao želju da najavi još jedan u nizu turnira na kome će se bodovati rezultati i uspesi škola fudbala, učesnika turnira, za internet projekat "Rejting liga" a u isto vreme predstavi jedan pozitivan primer kvalitetne i organizovane škole fudbala sa kontinuiranim radom i progresivnim napretkom.

TC: Poštovani, gospodine Obradović, čestitamo Vam na dosadašnjim rezultatima i zahvaljujemo na pristanku da za naš sajt govorite o njima i svemu vezanom za Vaš klub. Za početak, recite nam ko je, ustvari, Apolon4 i po čemu je prepoznat na polju omladinskog fudbala u Srbiji?

V.Obradović:  FK Apolon4 je klub koji je počeo sa radom 01.09.2010. u Kragujevcu, i za pocetak smo imali 80 decaka u 4 različita godišta od 2002.-1999. Osnovala su ga četiri trenera, Dusan Tutus, Aleksandar Dedeić, Milos Dabić, koji je kasnije napustio klub, i ja. Svaki od nas vlasnika, tj. trenera, trenirao je po jednu generaciju. Kako je klub i broj dece rastao, prerasli smo svoje dotadašnje mesto treniranja, stadion FK Kolonija, pa smo u saradnji sa lokalnim klubom Jedinstvo iz Petrovca 2014. godine, napravili Sportski Centar Apolon4 na njihovom postojećem zemljištu.  Apolon4 uključuje jedan veliki otvoreni teren, balon salu sa veštackom travom, jedan otvoreni teren sa veštackom travom, kao i četiri svlačionice, teretanu i druge prateće stvari. Najveći uspesi kluba su ulazak u najviše stepene takmičenja za pionire i kadete koji igraju kvalitetnu Ligu Srbije gde trenutno zauzimaju 5. mesto. U mlađim kategorijama osvojeni su mnogobrojni trofeji na raznim domacim i inostranim turnirima u gotovo svim selekcijama. Redovni smo učesnici završnih turnira Mini Maksi Lige Zapadne Srbije kao i državnih prvenstava Mini Maksi lige, Fer Plej lige i SOS Lige budućih šampiona.

TC: Svedoci smo činjenice da škole fudbala u Srbiji rade u veoma teškim uslovima, prvenstveno zbog finansijskih uslova, neadekvatne infrastrukture i drugih razloga. Na koji način je organizovan Vaš klub? 

V.Obradović:  Način organizacije je takav da svako godište trenira odvojeno i ima posebnog glavnog i pomoćnog trenera. Mlađa godišta 2011-2007 treniraju u večernjim terminima, posle skole, i to tri puta nedeljno, a tamo gde su takmičarske ekipe sastavljene od dva godišta, primer, petlici (2005 i 2006), pioniri i kadeti, treniraju u dva dnevna termina, četiri do pet puta nedeljno. Za svako godište potoji plan i program rada kojeg se treneri pridrzavaju. Finansiranje je isključivo od članarina roditelja, vrlo retko od neke donacije sponzora, a moramo napomenuti i to da sve troškove prevoza i takmičenja takmičarskih ekipa (petlića, pionira i kadeta) snosi klub.

TC: Danas, mnoge škole u Srbiji nemaju edukovane i licencirane trenere a znamo koliko je to bitno u radu sa mlađim selekcijama. Kada je stručni rad upitanju, ko organizuje i sprovodi rad sa decom u Vašem klubu i na koji način?

V.Obradović: Klub trenutno broji deset trenera, trenera golmana, fizioterapeuta, sekretara i analiticara. Svi treneri poseduju UEFA A, B, i C licence, i od toga su njih sedam diplomirani profesori fizicke kulture. Novina u klubu je analiticar koji prati ekipu kadeta i pionira, priprema video analizu protivnika, i analizira nase greske sa prethodnih utakmica, sve u saradnji sa trenerom.

Treneri FK Apolon4

TC: Prema dostupnim informacijama, pre svega putem interneta, vidimo da u Apolon4 i njegove trenere mnogi dečaci iz Kragujevca i okoline imaju poverenje i da ste po broju članova, jedan od najmasovnijih škola u Srbiji. Koliko članova imate trenutno u klubu i kako je organizovan rad sa njima?

V.Obradović: Igrački kadar trenutno broji 280 članova, generacije koje treniraju u klubu su od 2011/12 kao najmladjih, do 2001. godišta kao najstarijih. Od 2011 do 2007 generacije treniraju samostalno, a sledeci su petlići (2005. i 2006.) , pioniri (2004. i 2003.) i kadeti (2001. i 2002.). Dece koja se talentom ističu ima dosta, zadovoljni smo kvalitetom istih, ali nismo skloni tome da ističemo decu zbog samog njihovog mira. Naravno na rad sa tom decom se obraća posebna paznja. Oni koji su od nas otičli u veće klubove su iz generacije 2000. Milosavljević Ivan, trenutni član omladinaca Partizana koji je pred profesinalnim ugovorom i Luka Radotić, golman, trenutni član Slavije iz Praga. Obojica su reprezentativci Srbije za 2000. godiste. Iz 2001. godišta su Mateja Dukić, reprezentativac i Nikola Sremčević, golman, obojica trenutni članovi Čukarickog, kao i nedavno pozvan nas član, na reprezentativno okupljenje 2001. godista, Stefan Maksimović. 

TC: Koliko ste zaovoljni potencijalima koje imate budući da je velika baza iz koje se mogu izvodjiti talentovani pojedinci koji bi mogli napraviti zapažene karijere?

V.Obradović:  U svakom godištu imamo barem jedno ekstra talentovano dete za koje bi mogli reći da je reprezentativni potencijal, a eventualno i vise njih. Cilj kluba i sama ideja je saradnja sa lokalnim školama fudbala koje treniraju iskljucivo do četvrtog razreda osnovne škole i uz ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji sa istima, preuzimanje najtalentovanije dece koje bi podigle kvalitet nasih selekcija, uz naravno odredjeni buduci procenat koji bi pripao tim matičnim klubovima ukoliko neko od te dece napravi veliki transfer. Što se tiče najmlađih selekcija, osvojenih turnira i liga ima baš mnogo, ali ne bismo to potencirali i isticali ovim putem.

TC: Koji su ciljevi rada u Vašem klubu? Šta je to što je prioritet u radu, čemu se teži i šta je to što se očekuje kao rezultat?

V.Obradović: Glavni cilj kluba je isključivo stvaranje igrača, i kasnije pravovremeno, a ne prerano, usmerenje istih u bolje sredine, a ne bilo koji rezultat na tabeli ili osvojen turnir. To znaci da je suština praćenje plana i programa treninga i ne odstupanje od istog, zarad pobede na utakmicama, ligama ili turnirima, traženje od dece da uče da igraju, da se svestrano obučavaju i da u toku razvoja probaju vise pozicija u timu. U najmladjim uzrastima, 6,7 do 10 godina, svima se pruza šansa da igraju i uzivaju u igri. Selekcije su masovne, oko 30 igraca po generaciji, kasnije se taj odnos u igri povećava u korist talentovanije dece, da bi vec od 11 godine i prelazak na takmičenje na velikom terenu, ta selekcija postala prirodna, pa bi se grupa u petlićima po godištu spustila na oko 25 igrača, u pionirima i kadetima oko 20 igrača po godištu, koji su se već opredelili i usmerili ka ostvarenju svog cilja. Pored rada na terenu, posebna pažnja se poklanja razvijanju karaktera igrača, njegovog stava na terenu i van terena, medjusobnih odnosa unutar ekipe i naravno kulturi i vaspitanju samih igrača kao ispravnih sportista.

Važnije od medalje, kontinuiran i kvalitetan rad

TC: Pošto iz dugogodišnjeg rada sa mlađim selekcijama "vučete" veliko iskustvo, intereuju nas kakva su Vaša zapažanja o trenutnom satanju omladinskog fudbala u Srbiji. Koji su najveći problemi naših škola i klubova, gde su najveće greške i gde leže najveći potencijali?

V.Obradović:  Problemi svih škola fudbala u Srbiji, bez izuzetka, je to što zavise od članarina roditelja, pa manje škole koje nisu uspele da se ostvare i izgrade svoj prepoznatljiv imidž i sistem, podlezu uticaju roditelja, dozvoljavaju njihovo preveliko uplitanje, "vodjenje utakmica sa tribina", opštoj nekulturi i stvaraju negativno okruzenje za razvoj deteta. Treneri tada podležu pritisku da se utakmica pobedi ili osvoji turnir, pa se onda pribegava nekim kratkoročnim metodama kao sto su švercovanje starijih igraca, dok dete tog uzrasta sedi na klupi i ne napreduje, ili preskakanje igre po svaku cenu kako bi se doslo do rezultata. Urlike od strane trenera sa klupe da i ne pominjemo. U svemu tome možda može se doći do uspeha, ali je isti kratkog daha i na duže staze gube svi, i klubovi i igrači u istim. Neki greše u tome sto previse uvedu šablon u igru svoje ekipe, koja je možda na oko lepa, ali ubija individualnost mladih igrača i sputava njihovu kreativnost i ideju, koju su ranije naši majstori razvijali na poljanama igrajući dečiji fudbal do 14-e godine, a a kasnije ulazili u podmladke klubova i malo ulazili u taktičke zahteve trenera. Takodje u Srbiji ne postoji za decu od 7 do 11 godina utvrdjen sistem ili preporuka rada od strane Saveza, kao ni propozicije takmičenja, nego ona zavise od lige koja se igra ili organizatora turnira koji ima svoja pravila. Da li aut izvodi rukom ili nogom, da li ima deganžiranja golmana na malom terenu, broj igraca u ekipi, veličina i težina lopte, početak napada, vreme trajanja utakmica, pravilo ofsajda za mladju decu, način komunikacije trenera sa igracima, ko je i koliki je broj sudija, njihova stručnost... Sve je to haotično i zavisi iskljucivo od terena na kom se igra. O ovim stvarima ima malo govora od nadležnih, koji se svodi na puku teoriju i ponavljanje nekih izlizanih šablona, a konkretne stvari su daleko od bilo kog resenja. Najveća prednost Srbije u stvaranju igrača nije sistem, vec to sto smo talentovana nacija za sve sportove pa i za fudbal, i takodje nas pobednički mentalitet, pa je to prostor za škole da prepoznaju igrace i razviju u pravom smeru. Takodje, majstora sa loptom svi lako prepoznaju, Piksija lako svi primete, ali tu se uvek negde sakrije jedan Nemanja Matić, Bane Ivanović, Luka Milivojević ili Filip Kostić, koji ako trener nema "njuh" lako moze ostati neiskorišćen potencijal.

TC: Što se tiče predstojećeg turnira "Apolon kup-a", šta nam možete reći o samoj organizaciji.

V. Obradović: Organizator "Apolon Kupa" je FK Apolon4, i ovo je osmi turnir po redu. Prve četiri godine održavan je na terenima FK Kolonija. Prve godine smo imali 24 ekipe u četiri godista, da bi 2016. godine imali 103 ekipe koje su učestvovale na turniru. Poslednje četiri godine turnir organizujemo u našem Sportskom centru u Petrovcu, gde se na jednom velikom fudbaskom terenu nalaze dva terena dimenzija 60x40m a koristimo takodje i dva terena sa veštačkom travom dimenizija 20x40m, za mladja godišta, 2011. i 2010., koji igraju u sistemu 5+1, dok starija godišta igraju u sisitemu 7+1 Trajanje utakmica je 25 minuta. Sponzori turnira ove godine su kompanija "Emisija" koja promoviše društvenu mrezu "Football Wire", koja je namenjena svim igračima i trenerima gde ce moći medjusobno da komuniciraju, da prate nova desavanja i da uče od svetski poznatih igraca i trenera. Zatim, tu je i kompanija "Sevensport wear", koja poklanja komplet dres za najboljeg igrača i golmana turnira u svakom godičtu. Takodje veliku zahvalnost dugujemo kompaniji "Milanovic Inzinjering" d.o.o. koja pomaže turnir i kompaniji "Trnava promet" d.o.o. koja svake godine izlazi u susret obezbedjujuci vodu i sokove za učesnike. 

TC: Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg turnira? Ko su učesnici i šta je to što Vaš turnir razlikuje od drugih, sličnih, turnira u Srbiji i okruženju?

V. Obradović: "Apolon Kup" je medjunarodnog karaktera i ove godine učestvuju dve ekipe iz Bugarske, "DIT Sport" i "Sevtemvri", kao i FK Zenit iz Bjeljine iz BIH. Svake godine takođe redovni ičesnici su FK Partizan Beograd, FK Cukaricki i mnoge najbolje škole fudbala iz Srbije.  Ove godine smanjili smo broj učesnika na oko 90 kako bi dobili na kvalitetu. Nesportske ekipe nismo i nećemo vise pozivati, a za sledeću godinu imamo ideju kako ce izgledati novi format turnira, koji nije viđen u Srbiji do sad. Na turniru će biti ukupno oko 1300-1400 dece. Turnir je jednodnevni, i obezbeđene su nagrade, pehari i medalje za prve četiri ekipe. Novina ove godine je LIVE izvlačenje grupa na turniru, kako bi se izbegle sumnja u bilo kakve malverzacije prilikom sastavljanja grupa. "Apolon Kup" karakteriše odlična organizacija, ne prisusutvo roditelja/navijaca na terenu, kao i dobro sudjenje, odnosno kontrola legitimacija igraca koji učestvuju na turniru, što je razlika u odnosu na mnoge druge turnire. 
 
TC:  Kao što smo rekli, Talent Centar će ispratiti dešavanja na "Apolon kupu" i bodovati uspehe škola fudbala, učesnika turnira, za internet takmičenje "Rejting liga". Takođe, Talent Centar, Vam se zahvaljuje na izdvojenom vremenu i saradnji. Želimo Vam puno uspeha u daljem radu i nadamo se nastavku saradnje na ostvarenju zajedničkih interesa i ciljeva a koji se odnose na razvoj omladinskog fudbala u Srbiji i regionu.

V.Obradović: Hvala i Vama na saradnji i nadamo se da ćemo je nastaviti u budućnosti. Takođe, iskoristio bih priliku i da se zahvalim FKJedinstvo na dosadašnjoj saradnji, jer će Apolon4 od juna promeniti lokaciju u želji da se stvore još bolji uslovi za rad i klubu omogući dalji rast i razvoj.
 

TC-INFO 
Nazad

Kontakt

Telefon: +381 64/ 00 15 927

Adresa: Beograd – Šabac (Srbija)

E-mail: talent.centar@gmail.com

Pratite nas