Moj kamp - Moja priča
Pročitajte doživljaje škola, trenera, dece sa nekih od svojih kampova
08.01.2021

TC-PRIČA:Fudbaler si a pao je sneg. Šta sada?

Imate male fudbalere u porodici a u školama u kojima treniraju, trenutno je pauza. Nema treninga, nema utakmica u zimskoj ligi, treneri su odredili odmor za svoje članove. Odmor od fudbala, kako bi ga deca poželela i motivisanija se vratila na treninge, ali ne i pauza u zabavi, zabavnim i fizičkim aktivnostima.

Pao je i sneg i sada je odlična prilika da deca što više vremena provedu na otvorenom. Niste ni svesni koliko to može uticati na njihovo bavljenje sportom.

TC: Šta trener treba da zna o prehladama kod dece koje trenira

Deluje smešno, ali nekoliko sati dnevno na čistom vazduhu  pri aktivnostima koje uključuju povećanje pulsa iznad 100 otkucaja u minuti, u pokretima koji angažuju većinu mišićnih grupa, što svakako jeste dečija igra na snegu, sasvim sigurno će povećati njegove psiho-fizičke sposobnosti i pozitivno uticati na njihov organizam.

Imajući u vidu da takva igra izaziva jedinstveno zadovoljstvo, povećava se koncentracija endorfina, a ako se ta igra dešava u društvu najbližih i najvoljenijih osoba, povećava se oksitocin, još jedan neurotransmiter koji doprinosi otklanjanju depresije, anksioznosti i dugoročnom poboljšanju mentalnog zdravlja.

I na kraju, posle takvih aktivnosti , deca obavezno bolje jedu, čak su raspoloženi i za kvalitetniju ishranu punu voća i povrća, ali i bolje spavaju što je još jedan važan element jačanja psiho-fizičkog zdravlja.

TC: Dozvolite deci da se igraju napolju čak i ako je puno hladno - evo zašto

Igrajte se skakanja u sneg, grudvanja, sankanja i skijanja, pravite sneška ili dvorac, pravite mozaike ili grafite u snegu, pravite skrivalice, skakaonice ili lavirint. Ili jednostavno šetajte po snegu, čistite sneg praveći stazice itd... Igre na snegu mogu biti različite, morate biti kreativni, isprobajte više njih i odmor na planini će vam biti veoma koristan a u isto vreme i nezaboravan doživljaj. Zašto baš na planini?

Važno je da deca tokom zimskog perioda, što više vremena provode napolju, nebitno gde se to nalazi, park ispred zgrade, obližnja šuma, izletište, školsko dvorište... Ali planina je planina. Gustina vazduha na planini je drugačija, kvalitet vazduha je neuporedivo bolji od gradskog, sneg je bolji i više ga ima, sama promena ambijenta dovoljno pozitivno utiče na dete ali i odrasle.

To što se govori i prave šale na račun „skupog“ boravka na Zlatiboru, nije baš tako. Zlatibor je i dalje naše najlepše mesto za porodično zimsko uživanje. Kao takvo, ima ponudu za sve kategorije stanovništva. Postoje luksuzni apartmani, elitni kafići, mnoštvo načina da se potroši novac, ali i mesto gde svako može da priušti boravak podjednako dobar i kvalitetan za puno manje novca. Na ovoj planini, čak i u ovom periodu pune sezone, može da se nađe kvalitetan smeštaj, uz idealne uslove za jednu porodicu, uz cenu koja je sasvim pristupačna. A Zlatibor nudu neverovatne mogućnosti i sadržaje za uživanje dece i njihovih roditelja na snegu. U najkraćem garantuje neverovatan doživljaj, psiho-fizički napredak dece, koja će se srećna i motivisana vratiti na treninge u svoje školice fudbala.

Za jednu porodicu, možda i neke njihove prijatelje, dobro opremljeni apartmani u blizini centra i glavnih mesta okupljanja posetilaca, sa svim neophodnim potrepštinama uz sasvim pristojnu cenu, može da bude idealna prilika za dobro uživanje od nekoliko dana.

Apartmani sa fotografije, koji se nalaze u novijoj zgradi u centru Zlatibora su jedni od njih. Idealno opremljen, dovoljno prostran i što je najvažnije u neposrednoj blizini glavnih dešavanja i mesta okupljanja turista. Ako se odlučite za jedan nezaboravan doživljaj na snegu sa svojom porodicom, decom ili sa prijateljima, kolegama, komšijama proverite da li vam jedna ovakva ponuda odgovara.

Kontaktirajte ih odmah, dobićete sve neophodne informacije. Možda vam se i posreći, pa neplanirano napravite nezaboravno zimovanje. Broj telefona: 060/ 56 12 146

A za doživljaje na snegu... to vas nećemo učiti. Dali smo, samo, neke predloge. Prepustite se mašti, smislite igre koje vam najviše odgovaraju i uživajte. Ne zaboravite da posle dolaska u sobu, popijete topao čaj. Uživajte u zimskim čarolijama i jačajte duh i telo za povratak na zeleni „fudbalski“ tepih.

 

Čitajte naše EDUKATIVNE TEKSTOVE.

Nazad