Vesti
Obaveštenja


14.07.2017
TC: Jasan plan za budućnost hrvatskog nogometa

Hrvatska je jedna od 7 država u Evropi, od 54 članice UEFE, koja je jasno predstavila plan za razvoj i rad sa mlađim selekcijama koji ima za cilj da prouzrokuje dugoročni pozitivan uticaj na razvoj fudbala i veće rezultatske uspehe hrvatskih klubova, reprezentacija i igrača.

Sve navedeno sadržano je u knjizi "Razvojni program HNS-a" autora, dr. Romeo Jozaka, inače tehničkog direktora Hrvatskog nogometnog saveza i koautora Ivana Kepčije, zamjenika direktora nogometne škole GNK Dinama.

Knjiga će biti od velike koristi afirmiranim trenerima i njihovim mladim kolegama na početku puta. Biće im uporište s odgovarajućim receptima potvrđenima u praksi. Posebno imajući u vidu da su analize pokazale da tek 22% nogometnih škola u Hrvatskoj ima program rada po kome radi u kontinuitetu, dok 78% njih to nema, već luta u svom radu. Imajući u vidu da je Hrvatska poslednjih godina imala najbolje rezultate kako na individualnom i klupskom tako i reprezentativnom planu, može se reći da je situacija u drugim zemljama regiona znatno lošija. 

Program, sadržan u pomenutoj knjizi, obuhvata brojne teme.

"Osnovni je cilj da svi rade isto ili slično te se knjiga osvrće na pomoć trenerima oko stila igre, prilagodbe na zahtjeve reprezentacije, lakše planiranje evaluacije rada, znanstveni pristup realnom stanju i progresiju u senzibilnim fazama. Ne može se klub natjerati da radi po ovom programu, ali možemo educirati trenere koji će potom po ovom modelu raditi u klubovima. Nema, naravno, jedinstvenog recepta za uspjeh, ali primjena ovog programa sigurno može stvari učiniti kvalitetnijima i boljima. Nogomet će se i dalje razvijati, sa sve manje razlika među igračima te ćemo i dalje nastaviti istraživati. Međutim, ne može se dogoditi ništa novo za što nećemo saznati te je vjerojatno da ćemo ažurirati izdanje, samo ostaje otvoreno kada", istakao je Jozak na zvaničnom predstavljanju knjige početkom 2017-te godine.

Kniga, koje u sportskim krugovima već nazvana "Nogometna biblija" je svojevrsna baza sa smernicama za edukaciju. Program se bazira na proverenoj metodologiji po kojoj se radi u najrazvijenijim fudbalskim zemljama kao što su Nemačka, Holandija, Španija... Knjiga na neki način predstavlja putokaz za razvoj hrvatskog fudbala na bazi višegodišnjeg iskustva, analize trenutne situacije i modernih svetskih i naučnih trendova u organizaciji i radu.

Neki od najvažnijih ciljeva se odnose na to da talentovane mlade nogometaše sistem stavi u funkciju igre, da se sva deca uključena u domaći nogomet stave u iste uslove i omogući rad na naučnoj bazi. Razvojni program obrađuje neke od najvažnijih tema i to: temeljan plan i program rada sa mlađim selekcijama u školama, klubovima i reprezentaciji, unifikacija rada na prostoru Hrvatske, pomoć trenerima u radu, prilagođavanje rada zahtevima reprezentacije koja treba da forsira željeni stil igre, naučni priostup planiranu, i praćenju rada koji mora da bude organizovan na naučnoj osnovi.

Hrvatska je i na ovaj način pokazala zainteresovanost da joj prioritet bude kvalitetna organizacija i rada sa mlađim selekcijama i da na bazi toga očekuje pozitivne posledice. Ostaje da se vidi koliko će se odraziti na uspehe hrvatskih fudbalera, klubova i reprezentacija u poređenju sa zemljama regiona koje imalu iste ili slične probleme, uslove, potencijale i stilove rada. Predlog njima je da pođu primerom hrvatske i postave osnovu za razvoj, pre svega, dečijeg i omladinskog fudbala, jer je "bolji i loš plan nego nikakav". Hrvatska je postavila visoke ciljeve, kvalitetan i moderan program a u budućnosti će se analizirati planirano, sprovedeno i postignuto.


Talent Centar - TC 

Nazad

Kontakt

Telefon: +381 64/ 00 15 927

Adresa: Beograd – Šabac (Srbija)

E-mail: talent.centar@gmail.com

Pratite nas