Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

12.02.2021

TC: Italijanska fabrika talenata - Akademija Atalanta

Sample image

Juventus, Milan, Inter, Roma, Lacio, Napoli… Velikani evropskog i svetskog fudbala, osvajači više od 90% svih trofeja u Italiji u poslednjih 100 godina.
Međutim, ima jedan klub koji je u jednoj stvari ispered svih navedenih. Atalanta iz Bergama, decijama važi za klub sa najboljom omladinskom školom u Italiji i jednom od najboljih u Evropi. Merilo takvog uspeha je broj “proizvedenih” igrača, poniklih u klubu a koji nastupaju u prvoj ekipi, kako Altalante tako i drugih italijanskih klubova. U današnjim timovima Milana, Intera i Juventusa je više igrača poniklh u Atalanti nego u svom klubu. Pored toga u reprezentativnoj selekciji Italije, godinama su igrači Atalante jedni od nosilaca igre

Pa, hajde da zavirimo u Atalantinu Akademiju i vidimo šta je to što oni rade drugačije od drugih štop ih čini tako uspešnim.

Atalanta ima moderan trening kompleks koji sadrži velike i male terena sa prirodnom i veštačkom travom, sportsku halu, stadion za odigravanje utakmica, moderno opremljene teretane i svlačionice, učionice, prostor za analizu i predavanja i prostor za opuštanje igrača. Ovo imaju gotovo svi vodeći klubovi u Italiji, ali Atalanta je sve to imala prva.

Već 1930. godine, Giussepe Ciatto dolazi na ideju da Atalanta pokrene rad sa mlađim selekcijama odvojeno od svoje prve ekipe. 1950. godine, Luigi Tentorio donosi odluku da podstakne značajnije ulaganje u Omladinsku školu Atalante i ona već tada postaje vodeća u Italiji. Кljučni trenutak je 1990. godina kada je Antonio Percassi na čelo Akademije doveo najkvalitetnije trenere iz drugih klubova, pronašao sponzore i započeo prosec uspostavljanja saradnje sa manjim klubovima i akademijama u širom Italije.

Atalanta, trenutno, ima saradnju sa 87 klubova u Italiji. Ti klubovi sa svojim selekcijama rade po programu Akademije a ujedno i prosleđuju igrače iz svog kluba i regiona u selekcije Atalante. Ukratko, rade skauting a Atalanta im pomaže finansijski ili na druge načine. Atalanta ima i svoja četiri velika trening centra i to u Bergamu, Milanu, Rimu i na Siciliji. U tim centrima se okupljaju najtalentovaniji igrači koji dolaze u Atalantinu Akademiju ali u tim centrima se neguje filozofija i metodologija rada Atalantine akademije. U tim centrima se stalno raspravlja o novim programima i strategijama postizanja krajnjeg cilja. A krajnji cilj Atalante nije postizanja takmičarskog rezultata po svaku cenu, već građenje sistema stalnog stvaranja igrača. To je prvi cilj kluba i sada, kada Atalanta beleži odlične rezultate i na svropskoj sceni. Akademija je prioritet.


Pa da vidimo, kako to rade u Akademiji…

Prvo, trener u Akademiji Atalante je ključna figura. On ne može da postane trener Atalante ako nema najveće kompetencije ali i da veoma dobro poznaje filozofiju, metodologiju rada i ciljeve akademije. Oni imaju ogromnu odgovornost i da prihvate istorijski duh Atalante. Treneri su ti koji kontinuirano prate napredak svih igrača akademije prema igrama i statistici koju vode.

Igrači takmičarskih selekcija imaju 8 sati treninga nedeljno i utakmicu. Tokom sezone oni dobijaju i individualne planove za razvoj  sadržane u tri cilja koja se razlikuju od igrača do igrača. Njihovu analizu mogu da vide i roditelji koji dobijaju kod za registraciju i u svakom trenutku mogu da budu informisani o uspehu svojih članova. 
Glavni fokus treninga je rad na tehnici i protoku lopte. Deca imaju preko 1000 kontakata sa loptom za 40 minuta treninga tehnike. Provera tehnike svih igrača se vrši na svaka tri meseca kroz posebne ispite koji procenjuju nivo napretka igrača. 

Pred početak jesenje i prolećne sezone, akademija organizuje kampove na kojima vrši testiranje fizičkih sposobnosti i tehnike ali i koristi rpiliku za edukaciju članova kroz radionice o ishrani, taktici, etici itd… Кlub snima sve utakmice i treneri zajedno sa igračima vrše video analize nastupa gde igrači mogu da vide svoje greške u toku igre. To isto mogu da vide i njihovi roditelji pomoći koda koji im služi za praćenje. 

Svakog vikenda organizuju se utakmice takmičarskih selekcija a tokom godine za svaku selekciju obezbeđeno je i nekoliko turneja širom Evrope. Interesantan je način na koji treneri razgovaraju sa igračima pre i tokom utakmice. Tkz., “sendevič” model podrazumeva to da trener najpre pohvali igrače i kratko prokomentariše nastupe, zatim od samih igrača zahteva da analiziraju i predlože naredne korake a onda ih eventualno koriguje i snažno ohrabri i podrži u ostvarenju cilja.

Pored takmičarskih selekcija, Atalantina akademija puno pažnje posvećuje najmlađim kategorijama u sopstvenoj školi fudbala. Škola fudbala za decu od 6 do 10 godina starosti organizuje se na nekoliko lokacija u Bergamu i okolini ali i širom Italije tako da roditelji pri upisu mogu da biraju gde žele da treniraju i u kojim terminima. Godišnja članarina za članstvo u Akademiji Atalanta je 600 evra za jedno dete ili 1000 evra za dvoje dece. Škola fudbala se organizuje od septembra do maja i uključuje dva treninga sedmično u trajanju od 90 minuta i nastup tokom vikenda na utakmicama ili turnirima. Uz plaćenju članarinu deca dobijaju opremu za treninge i nastupe koju moraju da nose pri svakom dolasku u Akademiju.

O radu Akademije Atalante možete se uveriti i odlaskom u Bergamo u praćenjem njihovog rada u trening centru jer klub dajte tu mogućnosti trenerima iz celog sveta koji to koriste i mnogi od njih dolaze u Bergamo a kada se vrate pokušavaju da “iskopiraju” metodologiju rada i organizacije u svojim sredinama. 

TC - TIM

 


 

Nazad