Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

31.01.2021

TC: Da li se slažete sa "čudnim trenerom" Maksi Alegrijem?

Sample image

On je fudbalski stručnjak koji je sa Milanom osvojio Skudeto a posle toga sa Juventusom uzeo još pet uzastopnih titula i igrao finale Lige šampiona. Maksi Alegri je jedan od najuspešnijih i najcenjenijih trenera u poslednjoj deceniji.

Međutim, on je stručnjak koji se razlikuje od mnogih njegovoh kolega i sa stavovima, navikama,  ritualnima i metodologijom rada koje se potpuno razlikuju od standarda, što mnogima „bode oči“. Njegovi stavovi i izjave, često nisu blagonaklono prihvaćene a puno je više oponenata nego onih koji misle isto kao on. Bar u najvišim krugovima fudbalskih stručnjaka.

Nabrojaćemo samo neke od njegovih tvrdnji a vi razlislite da li se slažete sa njim u nekima od navedenih:

„Ako fudbal digitalizujete i učinite mehaničkim, više nećete imati igrače koji misle nego robote. Forsiranje tehnologije ubija umeće fudbala i trenerskog posla.

"Gledam kako se toliko mojih kolega preterano oslanja na elektronske naprave. Ja nemam ni laptop. Imam dobro pamćenje, pamtim sve važne detalje sa utakmica, pa ih tako analiziram."

„Trener mora da bude uz aut liniju. Mora udisati fudbal i znati kada je vreme da zameni igrača ili da izvuče najboljeg igrača ako njegova ekipa treba drugu vrstu igrača. Uz igralište je potpuno drugačija percepcija fudbala od one koju nam žele nametnuti oni koji od fudbala prave egzaktnu nauku.

„Šta ima novo da naučim Ronalda, Dibalu, Ronaldinja, Sedorfa, Pirla...? Ništa, samo ih mogu fizički pripremiti, rasporediti na optimalne pozicije i dati im upustva. Međutim, nakon toga kreće utakmica a ja nisam s njima na terenu i oni kada prime loptu moraju da odluče šta je najbolje i šta da urade s njom.“

 

“Sve te taktike, šeme, sve je to teško sr*nje i treba pojednostaviti pristup i priču o fudbalu i fudbalera. Fudbal nije nauka, nego umetnost, a igrači svetske klase su po veštini, talentu i znanju ravni velikim umetnicima."

“Federiko Tesio, jedan od najvećih trenera konja svih vremena, uvek je govorio da morate da vidite kako konji ujutru pomeraju noge, da bi znali koliko su spremni. Isto je i sa igračima.”

“Fokus trenera treba da bude u poboljšanju osnovnih sposobnosti igrača, popravljanje njihovog pregleda igre i terati igrače da razmišljaju. Sve te jednostavne stvari koje je teško preneti drugome.”

"Pogledajte ona vrata. Ako su igrači naučili da stalno prolaze kroz ta vrata a onda ih jednog dana neko zaključa, oni će samo nastaviti da udaraju u ta vrata kako bi prošli. Ako su igrači navikli na razmišljaju samostalno, onda će probati da pronađu drugi izlaz.”

E sada... Možete da se slažete sa njim ili ne, on iza sebe ima uspeh. Znači, upravu je. Naravno, u pravu su i drugi treneri koji imaju stil rada potpuno suprotan od ovoga a imaju iste ili slične rezultate. Naravoučenije... Ne postoji univerzalni stil ili metod rada koji daje uspeh, poenta je da budeš najbolji u svom stilu, odnosno, da usavršavaš svoj način rada kako bi jednog dana dao rezultat. Isto je i sa igračima. Ne postoji model uspešnog igrača. Mesi i Ronaldo su dva potpuno različita tipa igrača a obojica su najbolji. Kao i trener, i igrač mora da bude svestan svoje dominantne sposobnosti i da je razvije do savršenstva a ostale segmente popravi koliko je to moguće. Kao takav, ima šanse za uspeh.

Možda imate drugačije mišljenje?

 

TC-TIM

Pratite nas i na FACEBOOK-u, INSTAGRAMU-u i YOU-TUBE.

 

Nazad