Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

02.11.2020

TC-EDU: Fudbalski majstori se stvaraju a ne rađaju - evo dokaza

Sample image

Anders Ericsson je naučnik koji je kroz svoj rad isticao presudne uloge sredine za uspeh u skoro svakoj ljudskoj delatnosti a zanemarivajući važnost gena, uključujć i sport. On sve svoje tvrdnje može da potkrepi ogromnim brojem empirijskih nalaza koji idu njemu u prilog.

Nakon više od tri i po decenije istraživanja, Ericsson daje zaključak o vrhunskim dostignućima u raznim čovekovim delatnostima a posebno se to odnosi na sport:

- Nema dokaza da su urođene sposobnosti nužni preduslov za najviše postignuće u raznim delatnostima, uključujući sport (osim genetski datih superiornosti u visini i sl.). Ericsson dopušta genetski uticaj na razvoj majstorstva, ali on tu govori o verovatno genetski determinisanoj motivaciji za trening.

-  Mnogobrojni nalazi ga navode da smelo napiše: „Uticaj urođenih bazičnih specifičnih kapaciteta („obdarenosti“) na postignuće majstora je slab i verovatno zanemarljiv“!

- Nužni preduslov za vrhunsko dostignuće je produženo promišljeno vežbanje (trening): relevantna, voljna akcija usmerena na usavršavanje (unapređenje rezultata, sportskog ili dr. vrste).

Zašto su deca iz ruralnih sredina dominantnija od dece iz gradskih sredina - evo odgovora

Njegov prvi eksperiment se bavio ispitivanjem uticaja vežbanja na sposobnost zapamćivanja. Jednom ispitaniku je davao sve veći broj cifara (slučajno poređanih) da zapamti. Nakon 20 sati -14- vežbanja, opseg zapamćenih cifara se proširio sa 7 na 20, a nakon 200 sati na preko 80 cifara. Kasnije je dobijao slične nalaze, koji pokazuju da naizgled čudesne sposobnosti memoničara (ljudi izuzetnog pamćenja) možemo objasniti bez pozivanja na „nadljudske“ osobine ili bar na sposobnosti koje imaju retki pojedinci. Empirijska istraživanja pokazuju da je dobra memorija stvar vežbe, ali i da je ta sposobnost ograničena  u domenu vežbe, tj. memoničari imaju odlično pamćenje samo u vrsti aktivnosti koju su vežbali. Npr. šahisti imaju odličnu sposobnost pamćenja šahovskih pozicija, ali je njihovo pamćenje druge materije ista kao kod drugih ljudi.

Može li trening u vodi da utiče na stvaranje perspektivnog fudbalera - da li se slažete sa idejom ovog projekta?

Sve ovo se odnosi i na sport. Uspeh u različitim sportskim disciplinama mouće je dostići samo uz kontinuiran, promišljen, rad na razvoju svojih urođenih genetskih potencijala. Ukoliko toga nema, pojedinac je limitiran za velike sportske uspehe bez obzira na talentovanost za dati sport.

Gopsodin Ericsson, pored važnosti stalnih i brojnih vežbe, i kvalitet organizacije istih. Opšti zaključak, za razne delatnosti, uključujući razne sportove, glasi: za vrhunska dostignuća potrebno je prosečno 10 god. ili nakupljenih 10000 sati promišljenog vežbanja, smatra Ericsson.

 

Izvor: Psihološko-pedagoški aspekti rada sa mlađim kategorijama - dr Branislav Pokrajac (2014)

 

 

Nazad