Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

25.09.2020

TC: NOVO – Sistemski trening u vodi za fudbalere (2. deo)

Sample image

Pre nedelju dana, upoznali smo vas sa jednim inovativnim projektom koji ulazi na sportsko tržište ali na specifičan način. Predstavili smo ideju aktivnog učešća fudbalera svih starosnih kategorija u trenažnom procesu koji se organizuje u vodi. Istina, deluje čudno i u isto vreme, zanimljivo ali kreatog tog projekta, gospodin Predrag Kljakić sa stručne strane i uz naučnu potvrdu govori o svim benefitima takvog rada u dužem vremenskom periodu.

U prvom delu intervjua sa gospodinom Kljakićem, predstavili smo samu ideju treniinga u vodi i proces njenog nastanka. Taj deo možete pročitati OVDE. A danas ćemo govoriti o tome šta predstavlja udruženje SportLab i gde ovaj projekat može da bude u budućnosti.

TC: Gospodine Kljakiću, za početak nam recite šta je ideja novog sportskog udruženja “PK-SportLab” i kako vidite njegov razvojni put?

Predrag Kljakić: Na ovo pitanje najbolje ću odgovoriti kroz sledeće zaključke. Trening u vodi za kopnene sportove (TVKS), kao novi metod treninga, sportistima treba da pomogne tokom trajanja karijere , odnoso, da svoj sportski performans i pun potencijal prikazuju/izvode na bezbedan i najbolji način i nakon završene karijere , odnosno, da im TVKS bude pomoć pri održavanju/očuvanju dobrog zdravlja. Moja vizija je usmerena ka tome da TVKS postane svetski standardizovan metod rada u dugoročnom razvoju mladih i vrhunskih sportista. Cilj je da se afirmiše predstavljeni metod treninga i specijalizovanih kondicionih trenera koji će postati neizostavni deo ambicioznih sportskih klubova, akademija, nacionalnih saveza i pojedinačnih igrača.

TC: Nesumnjivo, plivanje kao sportska disciplina ima veoma pozitivne efekte na psiho-fizički status svakog pojedinca, ali kada govorimo o fudbalu, koji su to konkretni benefiti za fudbal i fudbalere?

Predrag Kljakić: Gledano iz ugla publike, fudbaleri će biti kavlitetnije pripremljeni, donosiće bolje odluke, imaće bolje rezultate, atraktivnije poteze… Takav bolji fudbal biće zanimljiviji sponzorima, industrija sporta će još više prihodovati… Za sportiste/fudbalere konkretni efekti treninga u vodi najbolje će se videti kroz vrednosti aerobne sposobnosti, tj. maksimalne potrošnje kiseonika (VO₂Max), preventivni uticaj na smanjenje broja / učestalosti / težine povreda, povećanu amplitudu pokreta / istegnutosti mišića u zglobovima (prioritetno u zglobu kuka), kvalitetniji i brži oporavak nakon utakmica i teških treninga, bolji psihološki status i stav prema poslu (fudbalu), niži nivo stresa, nivo anksioznosti, subjektivni osećaj bola u mišićima i zglobovima, ubrzan i kvalitetniji proces rehabilitacije nakon povreda, itd. Npr. opšte poznato je da posle 60 minuta utakmice, fudbalerima najčešće opada koncentracija, gube snagu i ritam, te u tim momentima Trening u vodi za fudbalere (TVKS) treba da donese prevagu u pogledu fizičke i mentalne nadmoći nad rivalom, uz bolje rasuđivanje i veće samopouzdanje. Nezanemarljiv benefit je unapređenje fiziološke respiratorne adaptacije pri takmičarskim opterećenjima u uslovima vlage (vazduh, kiša, sneg), uz veću snagu i lakše kretanje po terenu (efekat fitnes treninga u vodi sa opterećenjima).

Kada govorimo o deci koordinacija, uravnotežen razvoj muskulature (jačanje mišića celog tela) i aerobna energetika su najvažnije komponente koje treba razvijati u mlađim kategorijama kao temelj/preduslaov za vrhunske rezultate u seniorskom uzrastu. I na tim poljima Trening u vodi za kopnene sportove (TVKS) ima važnu ulogu.

Takođe veoma bitno je što će deca naučiti pravilno da plivaju (veština od nacionalnog interesa), steći kulturu i naučiti zakonitosti funkcionisanja u i oko vode/bazena dok samo plivanje povećava elastičnost, poboljšava zdravlje srca, reguliše telesnu težinu, umanjuje simptome astme, smanjuje nivo holesterola i krvnog pritiska, smanjuje rizik od dijabetesa, ublažava stres, pospešuje osećaj sreće i zadovoljstva (posebno kroz igre u vodi), podiže energiju, poboljšava san (izuzetno bitno za oporavak), produžava život! Sve što radi, Trening u vodi za kopnene sportove (TVKS) ima za cilj da sportisti bolje igraju svoj sport, tj. fudbal.

TC: Imajući u vidu da se radi o novoj ideji i konceptu, potrebno je sve navedeno predstaviti akterima. Koja je tvoja poruka deci, roditeljima i fudbalskim trenerima koji organizuju rad za decu?

Predrag Kljakić: Sistemski trening u vodi namenjen je svima koji žele da rade na sebi, bili talentovani ili ne, i onima koji imaju ambicije za vrhunska postignuća. Slobodno mogu da kažem da je ovo dobra prilika za manje talentovane, jer će svojim napornim radom prići ili prestići lenje talente kojih uvek ima. I baš sada treba da se skoncentrišu na razvoj izdržljivosti organizma, da razvijaju svaki mišić i da mogu lakše da istrče utakmice, posebno kada im je zbog pandemije uskraćeno takmičenje/igranje utakmica. Siguran sam da moj koncept predstavlja budućnost u pripremi fudbalera, jer im nudi prekopotreban dodatni kvalitet.

Skoro sam pročitao da je Erling Haland, po mnogima trenutno najbolji mladi napadač na svetu, izjavio kako je njegov napredak plod pristupa ‘’da bi uspeo ne moraš da radiš brzo, ali moraš da radiš naporno’’ i to je zaista pravi put za uspeh i trajanje. Moje mišljenje je da je po takvom pristupu Kristjano Ronaldo dugo godina bez premca. Ovo je vaša prilika – iskoristite je.

TC: “PK-SportLab”je mesto gde će se projekat kontinuiranog planskog rada u vodi za sportiste kopnenih sportova, razvijati?

Predrag Kljakić: Da. Sportsko udruženje „PK-SportLab“ iz Beograda, osnovano je sa ciljem da promoviše i pruža savremene i inovativne sportske usluge i proizvode koji spajaju nauku, praksu, posao i zabavu. S tim u vezi, naše su ambicije da širimo svoj tim i da zajedno postižemo uspehe na globalnom nivou. PK-SportLab, pored svih svojih inovacija i programa koje nudi (više na internet stranici https://pk-sportlab.com/sr/), najviše je osnovan sa namerom da promoviše Trening u vodi za kopnene sportove (TVKS). Naravno, razvoj novih ideja i inovacija u vezi sa sportom ostaju bitna delatnost sportskog udruženja PK-SportLab.

TC: Gde vidite “PK-SportLab” u budućnosti?

Predgrak Kljakić: U budućnosti PK-SportLab vidim kao uspešnog globalnog igrača koji sportskoj industriji daje vrednosti kroz inovativan pristup. Prva takva inovacija na kojoj se radi je Trening u vodi za kopnene sportove (TVKS). 

TC: Imajući u vidu da se radi o ozbiljnom projektu, predpostavljamo da ste imali partnere koji su na neki način doprineli ili pomogli da se projekat razvije u start-up inovaciju koja ima potencijal”?

Predrag Kljakić: Promocija PK-SportLab je na samom početku i naši predlozi za saradnju će tek uslediti prema potencijalnim partnerima. Strategija pronalaženja partnera jeste da im pre svega možemo ponuditi realne i izazovne interese kako bi oni poželeli saradnju sa nama. Isto tako, pored međusobnog poštovanja veoma je važno da se partneri mogu identifikovati sa PK-SportLab i da veruju u nas i naš rad, jer na taj način možemo dugoročno sarađivati.

Što se same ciljne grupe tiče ona je velika. Od proširivanja našeg  tima sa stručnim i kompententnim ljudima, preko partnera za sportsku opremu, zdravstvene usluge i proizvode, nutricionizam, obrazovne ustanove, druge industrije poput automobilske itd. Zaista svako će moći da pronađe svoj interes, a naša najveća moć je upravo u pokretanju globalne inovacije.

TC : Za kraj, kakvo je Vaše mišljenje o onome što radi i predstavlja Talent Centar?

Predrag Kljakić : TC je odlična platforma za najveću sportsku bazu na svetu, a to je dečiji fudbal. Po meni najveća vrednost TC jeste edukacija mladih fudbalera, njihovih roditelja, trenera i uprava fudbalskih klubova, pored novinarskog izveštavanja i organizovanja raznih kreativnih izazova/takmičenja. S tim u vezi, smatram da TC ima priliku i potencijal da izraste u globalnog lidera sa svim opširnim temama koje zastupa, jer sport je multidisciplinarna nauka i zato je kompleksan. Baš zato se i radujem saradnji između TC i PK-SportLab, jer ćemo težiti da sportu pružamo ispravne i kvalitetne vrednosti.  Iskoristio bih priliku i da se, na kraju našeg prvog razgovora, zahvalim Talent Centru na ovom prijatnom druženju.  Svim čitaocima TC želim dobro zdravlje.

 

 

TC-TIM

Nazad