Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

02.08.2020

TC: SUPERLIGA SRBIJE - drugačija od svih liga u Evropi

Sample image

Startovala je srpska Superliga. Ove sezone sa rekordnih 20 klubova iz 15 gradova Srbije. Dobar ili loš potez Fudbalskog Saveza, pokazaće vreme. Ono što može da bude dobra promena u odnosu na prethodne sezone je uvođenje pravila dva bonus igrača mlađa od 21 godina u startnoj postavi, koja je već donela dobre rezultate u susednoj Rumuniji. Do sada su mladi igrači činili 15,6% od ukupnog broja igračau Superligi (što je ispod evropskog proseka) a ova mera Saveza bi mogla da poveća taj procenat.

BESPLATNO registrujte svoju školu fudbala na platformi Talent Centra

Međutim, nije LingLong Superliga Srbije specifična samo po tim stvarima. Puno je toga što ovu ligu odvaja od mnogih u Evropi i svetu. Istražujući ovaj fenomen došli smo do mnogih zanimljivih podataka za koje većina ljubitelja fudbala u Srbiji ne zna. Navešćemo samo neke od njih…

Superliga Srbije je sa 16,3% stranaca među igračima koji nastupaju u njoj, liga sa najmanje “uveženih” igrača u Evropi. Čak 72,4% postignutih pogodata u ligi su delo srpskih igrača, i po tome je Superliga Srbije najbolja u Evropi. Primera radi, u Turskoj preko 80% golova postižu stranci.

Ovo je i jedna od “najsporijih” liga u Evropi ako gledamo brzinu protoka lopte, sa samo 16,7 dodavanja u minuti.

Posle poljske i ukrajinske, u srpskoj Superligi se svira najveći broj kaznenih udaraca. Crvena Zvezda je klub kojem se svira najveći broj penala u Evropi, a među 10 su još Partizan i Radnički iz Niša.

Crvena Zvezda kada postigne gol pre protivnika, pobeđuje u 96,3% slučajeva i po tome je prva u Evropi a srpska liga je među 5 u svetu po tom “nepisanom” pravilu.

Talent Centar vas edukuje - pratite naše zanimljive objave

Partizan je među 5 najboljih klubova u Evropi po posedu lopte u odnosu na svoje protivnike. Nije to sve, još jedan podatak vezan za Partizan je za svaku pohvalu. Neime, Partizan je zvanično drugi klub u Evropi po broju “svojih” igrača u 50 najboljih svetskih liga. Interesantno je to da je među 10 najboljih još i Crvena Zvezda i Vojvodina a Rad je na visokom 18. mestu..

Tim Spartaka iz Subotice sa prosekom starosti igrača od oko 23 godine je među najmlađim ekipama u Evropi a Mladost iz Lučana među najstarijim, sa prosekom oko 28 godina.

Među najneefikasnijim klubovima Evrope ako se u obzir uzme procenat pogađanja okvira gola u odnosu na broj šuteva su Radnik iz Sudrulice i Vojvodina. Čak 70% njihovih šuteva završi van gola.

U pripremi je prva VIRTUELNA ŠKOLA FUDBALA - pratite nas

Interesantan je i podatak da u najkvalitetnijoj ligi među 20 klubova koji nastupaju u njoj, utakmice se igraju na, samo, 5 od 10 najvećih stadiona u zemlji. Ostalih 5 su u drugom i trećem rangu takmičenja. Po broju publike na stadionima, Superliga Srbije je među najnezanimljivijim ligama u Evropi jer je prosek gledalaca po utakmici oko 2600.

Možda to i ne čudi, budući da se u poslednjih 30 sezona desilo samo jednom da titulu ne osvoje Crvena Zvezda ili Partizan (Obilić 1997/98). Takvih liga u Evropi gotovo da nema.

Objavite svoju priču sa kampa ili priprema - dajemo vam prostor za to

Sve ovo govori da je liga ispod evropskog proseka i očekivanja ljubitelja fudbala. Međutim, ima jedan detalj koji možda najbolje daje objašnjenje.

Po istraživanju koje je objavio Međunarodni Centar za sportske studije (CIES), Srbija je po broju igrača koji nastupaju u 50 najjačih svetskih liga, odmah iza Brazila, Argentine i Engleske na visokoj 4. poziciji. Sa druge strane, po broju trenera u tim ligama, sa 34 trenera, Srbija zauzima 3. mesto iza Argentine i Španije.

Ako ove broje uporedimo sa brojem stanovnika svih tih zemanja, dolazimo do zaključka da je Srbija vodeća u svetu po izvozu fudbalera i fudbalskih stručnjaka. Time i jedna od najcenjenijih fudbalskih nacija u svetu. Možda to izgleda čudno, ali Srbija je po tim parametrima fudbalska sila.

 

TC-TIM

Izvor: 
CIES Football Observatory

 

Nazad