Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

20.07.2020

TC: Srpski i hrvatski fudbal - ko je bolji?

Sample image

Nema više čuvene, „jugoslovenske škole fudbala“, koja je po mišljenju mnogih tadašnjih stručnjaka, najviše ličila na „brazilsku školu“. Tehnički obučeni  igrači, kreativna i atraktivna igra osnovne su odlike „jugoslovenske škole“. Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, srpski klubovi su bili dominantniji kako na domaćoj tako i na evropskoj sceni, srbi su imali veći broj klubova u najelitnijem ligaškom takmičenju a i najveći broj igrača u reprezentativnim selekcijama.

Prošlo je gotovo dve decenije od raspada velike države. Postavlja se pitanje, da li je neko od ova dva naroda preuzeo „jugoslovensku školu fudbala“? Da li su to hrvati, imajući u vidu da su nakon raspada zajedničke države rezultatski značajno bolji na fudbalskoj sceni?

TC: Registrujte svoju školu fudbala na platformi TALENT CENTRA (besplatno)

Kratko ćemo analizirati i uporediti nekoliko najznačajnijih segmenata današnjeg fudbala u želji da stvorimo sliku o današnjem stanju srpskog i hravatskog fudbala.

REPREZENTACIJA. Hrvatska nogometna reprezentacija je vicešampion sveta. To nije sve jer je i davne 1998. godine, osvojila visoko treće mesto. Pored toga, više puta je bila učesnik evropskih i svetskih prvenstava u poslednjih 20 godina. Srbija nema nijedan značajan rezultat osim nekoliko plasmana na završnice prvenstava.Na FIFA-noj listi Hrvatska je 6-ta a Srbija 29-ta. Interesantan je podatak da je Srbija jedna od najuspešniijih evropskih reprezentacija u omladinskim uzrastima i zauzima visoko 6. mesto u Evropi za razliku od Hrvatske koja je na 21. mestu. Taj fenomen treba analizirati...

IGRAČI. Hrvatska ima najboljeg igrača sveta (Luka Modrić). Pored njega još nekoliko igrača koji igraju značajnu ulogu u najvećim evropskim klubovima. I u tom segmentu su jedna od najjačih evropskih reprezentacija. Srbija ne zaostaje puno, ali nije na tom nivou duži niz godina. Druga odlika je ta da hrvatski igrači i u reprezentaciji igraju na istom nivou a kod srba je to često bio problem. Zanimljiv podatak je i taj da, posle brazilaca, najviše igrača u evropskim klubovima ima Srbija.

STRUKA. Ono što je nasleđeno iz zajedničke države, nastavljeno je i danas. Srbi i Hrvati imaju veliki broj uspešnih trenera. Imali su ih poslednjih 20 godina, neki od njih su uspešno vodili najveće evropske klubove i reprezentacije iz celog sveta. Stiče se utisak da i danas, oba naroda imaju nekoliko perspektivnih trenera koji mogu imati značajnu ulogu u budućnosti.

TC-EDU: Koje je dete talentovano?

INSRASTRUKTURA. Jedan od največih problema obe države. Mnogi stadioni u obe države ne ispunjavaju kriterijume za odigravanje evropskih utakmica. Hrvatski Savez i klubovi su poslednjih godina krenuli u rešavanje tog problema. Rijeka je izgradila novi stadion, Osijek trenutko gradi savremenu arenu a Dinamo planira renoviranje Maksimira. Srbija je, posle više decenija neulaganja u infrastrukturu, usvojila plan izgradnje nacionalnog stadiona i desetak novih a mnogi klubovi planiraju renoviranje svojih stadiona.

FINANSIJE. Još jedan od zajedničkih problema. Dinamo iz Zagreba je klub koji u tom segmentu dominira. Hrvatski klubovi su finansijski stabilniji ali i dalje daleko od nivoa Evrope. Hrvatski Nogometni Savez je dobio značajan novac za reprezentativne uspehe a prisutan je i veći broj sponzora. Primera radi, Hrvatska nogometna liga će ove godine potpisati ugovor o prodaji TV prava u vrednosti od 10 miliona eura godišnje. Poređenja radi, kineska kompanija Ling Long Tire godišnje daje 480 hiljada eura za sponzorisanje Superlige Srbije.

KLUBOVI. Hrvatska će ove sezone, zbog napretka na UEFA-noj listi, imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona a Srbija jednog. Za taj uspeh zaslužan je Dinamo zahvaljujući dobrim rezultatima poslednjih godina, Rijeka, Osijek i Hajduk znatno manje. Sa druge strane srbima bodove donose samo Crvena Zvezda i Partizan. Poslednje tri godine srpski klubovi su sakupili više bodova pa će ove sezone Srbija posle dužeg vremena preteći Hrvatsku na UEFA-noj rang listi. Srbija ima ukupno 1200 klubova i 30000 registrovanih igrača više od Hrvatske.

PUBLIKA. Jedan od najvećih problema i nedostataka u odnosu na zajedničku državu. Prazni stadioni su odlika liga u obe zemlje. Poslednjih 10-ak godina Hajduk iz Splita i Crvena Zvezda su se izdvajali sa nešto većom posetom od ostalih ali daleko od evropskog standarda. Polovine prvoligaških utakmica u obe zemlje gleda manje od 1000 gledalaca. Nažalost, vodeći smo u evropi po broju navijačkih incidenata.

TC: Pripremamo prvu VIRTUELNA ŠKOLA FUDBALA - uključite se

Ima i još jedna velika razlika između dva Saveza. U prvom i drugom rangu takmičenja u Hrvatskoj, takmiči se 23 različita kluba a u Srbiji od naredne sezone čak 38. U Hrvatskoj nogometnoj ligi poslednjih 5 godina igralo je 20-ak srpskih igrača a u Srbiji samo jedan hrvat.

Gde grešimo? Šta treba da uradimo i uredimo da bi bili bolji?


TC-tim


Nazad