Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.


Sponzor
03.04.2020
TC: Kako bi mogla da izgleda fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Najveći broj najuspešnijih evropskih fudbalskih reprezentacija poslednjih 20 godina, ima jednu zajedničku odliku. Velika većina njih u svojim redovima ima igrače koji nisu rođeni u toj zemlji, nemaju korene u toj zemlji ili čak nemaju nikakve veze sa državom za čiju reprezentaciju nastupaju. Za evropske reprezentacije nastupaju na desetine brazilskih fudbalera koji su tokom igračke karijere rano došli u Evropu i "odomaćili" se u nekim od evropskih država, gde su brzo dobili državljanstvo i postali reprezentativci.

Mnogo je igrača drugih nacionalnosti koji nose dresove drugih selekcija, kao što su argentinci ili fudbaleri rođeni u Alžiru, Maroku, Gani, Nigeriji itd... Primera radi, u reprezentaciji Francuske koja se na poslednjiem svetskom prvenstvu u Rusiji okitila titulom prvaka sveta, od 23 igrača, čak 17 njih su bili igrači koji vuku korene iz Afrike. Na istom prvenstvu Švajcarsku reprezentaciju je činilo samo 37% igrača koji su rođeni u Švajcarskoj. 

Savremeno društvo donelo je mnogo migracija, internacionalizaciju, interkulturalnost a sve se to prenelo i na sport. Vrlo često pričamo o tome koliko je neka reprezentacija dobila time što su "naturalizovali" pojedine igrače rođene u drugim zemljama a nastupaju za njih. Svi znamo koliko su Francuska, Nemačka, Engleska, Holandija, Belgija i druge reprezentacije dobile zbog velikog broja tamnoputih igrača koji nastupaju na njihove reprezentativne selekcije, što se evidentno odrazilo i na rezultate. Međutim, gotovo nikada ne pričamo o tome koliko su neke druge reprezentacije izgubile na rezultatskom planu zbog činjenice da su mnogi igrači koji su rođeni, odrasli i fudbalski se školovali u toj zemlji a kasnije izabrali da nastupaju za neku drugu reprezentaciju.

U tom kontektu, najviše se u evropskom fudbalu poslednjih godina pominjao primer Kosova i Albanije. Veliki broj igrača sa ovih prostora uspešno nastupa za druge evropske reprezentacije. Ima i onih koji tvrde da bi reprezentacija Albanije bila znatno konkurentnija u Evropi da svi albanski igrači sa Kosova i oni iz Zapadne Evrope, nastupaju za Albaniju. Devedesetih i početkom dvehiljaditih, bilo je dosta primera srpskih i hrvatskih igrača koji su oblačili dresove drugih reprezentacije. 

Međutim, jedno je sigurno, po tom pitanju niko ne može da se poredi sa Bosnom i Hercegovinom. Specifična država, odnosno zajednica dva različita entiteta, nastala posle krvavog raspada velike Jugoslavije, u njenom srcu. Država koju čine tri naroda podeljena po mnogim osnovama. Više od dvadeset godina, ne postoji država u Evropi koja ima veći broj "odbeglih sinova", odnosno igrača koji su rođeni u ovoj zemlji a ne žele da nastupaju za njenu reprezentaciju.

Razlozi su različiti. Najpre, treba reći da je dijaspora jedna od najvećih u Evropi i da je od rata prošlo više od 20 godina. Deca mnogih emigranata su rođena u drugim državama i lako se odlučuju da nastupaju za reprezentativne selekcije tih država kada dobiju poziv, ne obrađajući pažnju na pozive BiH. Sa druge strane, puno je i onih koji su rođeni u BiH ali su tokom detinjstva napustili zemlju i, takođe, prihvatili pozive drugih reprezentacija. I na kraju, velika većina srba i hrvata koji čine polovinu stanovništva zemlje, na prihvata Bosnu kao prvu državu već teži tome da u svojoj karijeri nastupi za susedne države koje smatra maticom. Takvih primera je mnogo. Ali, u novije vreme ima primera i da igrači rođeni u BiH nastupaju za državne selekcije Crne Gore i Slovenije. Bilo je i primera nastupa za reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, Kanade ili Australije.

Više od 20 igrača poreklom sa prostora BiH trenutno nastupa za seniorske reprezentacije drugih evropskih država. Mnogi od njih su nosioci igre tih reprezentacije i velike zvezde koje igraju u najvećim evropskim klubovima. Pored Hrvatske i Srbije, igrače iz BiH imaju Austrija, Švajcarska, Nemačka, Švedska, Slovenija...

Mi vam predstavljamo tim, sačinjem od igrača koji bi mogli biti reprezentativci BiH da su se tokom karijere odlučili za to umesto prihvatanja poziva drugih država. U predstavljenom timu, nema igrača kao što su: Junuzović, Halilović, Gudelj, Kusmanović, Gavranović, Jelavić... To najbolje pokazuje kakva je konkurencija u "Drugoj bosanskoj reprezentaciji".

Uporedite ga sa sadašnjim timom reprezentacije BiH.

Nazad