Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.


Sponzor
03.10.2019
TC-EDU: Neaktivan stil života - deca sve slabija

Pre 10 godina su amerikanci videli da nešto nije u redu sa decom. Svaka nova generacija slabija je bila u odnosu na prethodne dve. Bila im je slabija pažnja, koncentracija, opšte znanje, slabiji rečnik... Kad odu u školu sve više dece ne može da sedi, da čita i piše... Istraživanja su pokazala da imaju smanjene duboko strukture velikog mozga što utiče na smanjenje tih ukupnih sklonosti.

Danas su deci smanjene kognitivne sposobnosti. Nauka dokazuje, konkretno, šta se dešava u mozgu. A dešava se da je smanjen broj ulaznih impusla u koru velikog mozga. Ako se to dešava iz generacije u generaciju onda deca imaju smanjene sposobnosti. To se dešava jer nema kretanja i aktivnosti koje smo mi imali kada smo bili mali. Jedna profesorka iz Kalifornije je pokazala u jednom eksperimentu sa dve grupe genetski istih životinja - jedni su imali vodu i hranu a druge životinje su imale lavirinte... Jedna grupa je morala da misli. Ona misli, kreće se i traži vodu i hranu. Za samo 15 dana druga grupa je bila za 50 odsto inteligentnija. Videlo se pod mikrosokopom, a to je posebno važno, da je ova druga grupa imala veći broj veza između neurona.

Nervni sistem se formira kretanjem, mozak se formira kretanjem, regije mozga se formiraju kretanjem. Ako nema dovoljno kretanja regije mozga neće biti povezane. Imamo podatke da, npr., u jednom gradu u Sloveniji 60 odsto dece ne može da skoči unazad. Zašto je to važno? Zato jer dete koje ne može da skoči unazad sa četiri godine, možda neće razumeti matematiku u minusu. Jer pokret formira nervni putevi a u tim putevima se nalaze misaoni procesi. Pažnja naše dece je 10 minuta... Zbog toga, nešto mora da se menja.

Konkretno, dete od pet godina mora da se kreće pet kilometara dnevno, a dete od 10 godina, 10 kilometara dnevno. Tu se ne misli na šetnje po ulici, već da se vrte, skaču igraju po parku. Onako, kao što se nekada tokom dana kroz igru, prelazilo 10-ak kilometara dnevno. Okruženje danas i pre 30 godina nije isto a npr., u školskoj nastavi su isti programi. Ako ne nude neke promena, ako nema edukacije roditelja, ako ne spremimo dete onako kako bi trebalo, do njegove 6. godine mi ćemo tu puno izgubiti.

 

Izvor: dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije, doktor sportskih nauka, osnivač Mense Srbije, član Komiteta za darovitu decu i autor NTC sistema za učenje.

 

Čitajte naše tekstove:

Bolesno ambiciozni roditelji mladih sportista - razmilite
Loklani klub ili privatna škola fudbala? Gde odvesti dete?
Ko treba da čisti kopačke posle treninga, roditelj ili dete?

 

 

Nazad