Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.


Sponzor
24.09.2019
TC-ANKETA: Da li biste potpisali peticiju za ukidanje važnosti rezultata na dečijim turnirima?

Gotovo da ne postoji grad u regionu u kome se tokom godine ne održava neki od fudbalskih turnira namenjenih deci, odnosno, najmlađim uzrasnim kategorijama. U većini većih gradova postoji i po nekoliko takvih turnira. Turniri se održavaju pod različitim nazivima, od dečijih festivala, kupova, trofeja nekoga ili nečega itd... Neki su domaći, neki okružnog ili regionalnog karaktera a dosta njih nosi epitet "medjunarodni" čak i ako ima jednu ekipu van granica države. 

Da se razumemo, Talent Centar, podržava organizaciju takvih aktivnosti jer je to jedan od načina da se deca, pre svega, upoznaju, druže i fudbalski "izmere" sa vršnjacima iz drugih klubova, gradova ili država. Vrlo često takvi turniri budu istinski spektali, koji na decu ostavljaju veliki pozitivan utisak i motivišu im za dalji rad i napredak. Nažalost, dešava se i da prerastu u nešto što nije za pohvalu, ali o tome, drugom prilikom. 

Svi ti turniri, nose odrđene specifičnosti. Razlikuju se po broju učesnika, renomeu učesnika, nivou organizacije, sistemu i propozicijama takmičenja, uslovima u kojima se održava itd... Ono što je zajedničko za sve njih je da su namenjeni kategorijama od 7 do 12 godina starosti i da na kraju svakoga od njih prisustvujemo ceremonijama dodele priznanja "najboljim" ekipama i pojedincima. Termin "najbolji" stavili smo po znake navoda jer smatramo da u tim uzrasnim kategorijama, osvajač prvog mesta na nekom tunriru, nužno, ne znači da je ta ekipa, škola, trener ili igrači, najbolji. Iz prostog razloga što u dečijem fudbalu, rezultat nije prioritet niti sme da bude merilo kvaliteta. Razvoj igrača i tima je nešto što treba da bude cilj, a to se ne meri pobedom, peharima i medaljama.

Preko instagram profila Srpske škole fudbala , koji među pratiocima okuplja decu, trenere i roditelje iz svih delova Srbije, sproveli smo anketu u kojoj je učestvovalo preko 1000 "glasača" a u kojoj smo pitali sledeće:

Da li bi potpisali peticiju da se na dečijim turnirima ukine važnost ukupnog plasmana i da se utakmice igraju bez važnosti rezultata ?

Rezultat koji smo dobili je takav da je za opciju DA glas dalo 37% učesnika ankete a 63% je bilo PROTIV te ideje.

Taj rezultat, sada, zahteva dodatnu analizu... Iz ugla dece, verovatno većina njih nebi volela ukidanje prakse pehara i medalja zbog radosti koju im to donosi kao nagrada za trud i uspeh. Iz ugla roditelja, priča je slična. Nažalost, i mnogi treneri najmlađih selekcija, svoj rad i rezultate vrednuju na osnovu broja pobeda, plasmana na tabeli ili osvojenih pehara i medalja a ne kvaliteta igre ili uspeha svojih polaznika u kasnijem periodu. Definitivno, naše društvo, nije "sportski zrelo" i edukovano da realnije sagleda ovu temu a za to je potreban proces, kontinuirana akcija promocije i edukacije, od trenera, preko roditelja do njihove dece. 

Profil Srpske škole fudbala navodi samo tri razloga, koji dovoljno objašnjavaju zašto je to važna tema:

1. Psiholozi će se složiti sa tim da deteta, koje ima 10 godina a više od 30 medalja sa različitih turnira, te medalje trenutno motivišu, ali u kasnijem periodu može da ima kontraefekat i da prouzrokuje zasićenje. Sa druge strane, često, takve nagrade stvaraju lažnu sliku o kvalitetu deteta, trenera ili škole u kojoj trenira, što dugoročno može da ima negativne posledice na psihološki status mladog sportiste.

2. Ukoliko se rezultat na turniru, postavi kao impterativ, onda to mora proizvesti neke posledice, kako na ekipu, takve i na pojedince. Pozitivne ili negativne... Ako je za trenera rezultat osnovni cilj, da li će on podjednako "koristiti" svako dete u timu tokom trajanja turnira ili će svesno ili nesvesno u igri više forsirati akcelerante u razvoju, trenutno fizički dominantniju decu. Ako je za dete samo medalja dokaz kvaliteta i uspeha, šta će biti posledice za neko dete ako to ne ostvari? Ili ako se to dešava u dužem vremenskom periodu. Verovatno će doći do pada zainteresovanosti, osećaja niže vrednosti ili u najgorem slučaju napuštanja sporta. Za roditelje, kojima je rezultat merilo, takođe može da dođe do pada zainteresovanosti, pada podrške detetu ili razočaranja.

3. Belgijski fudbalski savez je 2000. godine, nakon decenija loših rezultata nacionalnih selekcije i klubova, kao i debakla reprezentacije na Evropskom prvenstvu čiji su bili domaćini, doneo revolucionarnu odluku. Savez je ukinuo sva takmičenja za decu do 12 godina starosti. Sve kategorije, do pionirske selekcije, igrale su turnire i lige bez vođenja evidencije o rezultatima i bez tabela. Nije to bila jedina krupna odluka, vezana za najmlađe fudbalske selekcije, ali je u velikoj meri doprinela da deci u fudbalu maksimalno skinu pritisak, rasterete ih u igri, omoguće podjednak razvoj opštih i specifičnih sposobnosti i razvije kreativnost, usmerenost, motivaciju i kontinuirane radne navike kod dece. Takođe, rasteretio trenere i stavio roditelje u funkciju pomoći treneru a ne otežavanju njegovog rada. Rezultat toga je da je Belgije 15-ak godina nakon toga, postala jedna od vodećih fudbalskih sila u Evropi i svetu a tipovi igrača kao što su Hazard, De Bruine, Lukaku, Martens i mnogi drugi, dokazuju kakve je modele igrača stvorio sistem bez pritiska i "lažnih" dokaza uspeha.

Ova tema, zahteva i mnogo dublju analizu u koju treba da se uključe svi sportski stručnjaci i stručnjaci u sportu. Takođe, zahteva i kontinuiranu promociju i planiranu edukaciju trenera, roditelja i škole. 

Talent Centar se zalaže, ako ne za kompletno ukidanje važnosti rezultata i dodela pehara i medalja na dečijim turnirima i takmičenjima, onda bar za maksimalno umanjenje njihove važnosti, bar za decu do 12 godina starosti. S tim u vezi, promovisaćemo takve ideje i podržati sve škole fudbala koji će, kroz svoje aktivnosti, nastojati da to promene.


Talent Centar - TC

 

Čitajte naše tekstove:

Bolesno ambiciozni roditelji mladih sportista - razmilite
Loklani klub ili privatna škola fudbala? Gde odvesti dete?
Ko treba da čisti kopačke posle treninga, roditelj ili dete?

 

Nazad

Kontakt

Telefon: +381 64/ 00 15 927

Adresa: Beograd – Šabac (Srbija)

E-mail: talent.centar@gmail.com

Pratite nas