Vesti
Dečiji i omladinski fudbal na jednom mestu - pratite najvažnije informacije i aktuelnosti.

10.01.2021

TC-ANALIZA: Da li je tačno da su igrači sa naših prostora spori, neaktivni, lenji ?

Sample image

Koliko ste puta čuli da neko, gledajući ili komentarišući neku utakmicu, negativno govori o igračima sa naših prostora, a u vezi njihovih kretanja tokom igre. Obično su komentari za kretanje tokom utakmice vezani za to, da su igrači sa našeg prostora spori, nezainteresovani, lenji, pasivni ... Takođe, vlada decenijsko mišljenje da je mentalitet igrača iz ex-YU republika i stil rada sa igračima decenijama unazad, uticao na to da igramo spor fudbal, bez intenziteta i da stvaramo igrače koji su tehnički dobro obučeni ali da se teško uklapaju u totalni fudbal koji danas gledamo.

Da li je taj tradicionalni stav prosečnog balkanskog poznavaoca fudbala tačan ili ne i da li se nešto promenilo poslednjih godina? Da bi taj problem sagledali realnije, napravili smo kratku analizu.

Za početak, kako Vam izgleda podatak da je u grupnoj fazi poslednjeg Svetskog prvenstva u Rusiji, ukupno najviše pretrčala reprezentacija Srbije? Tačnije 113 kilometara u proseku po meču, i pored toga što je rezultat bio ispod očekivanja. Srbija je u tom segmentu bila ispred nemaca sa 112 km i domaćina rusa 110km.

Drugi podatak je taj da rekord Lige šampiona u broju pretrčanih kilometrima na jednoj utakmici, drži reprezentativac Srbije Luka Milivojević, koji je u pobedi Olimpijakosa nad Atletikom iz Madrida, pre nekoliko godine, pretrčao 16,8km. Sa druge strane, hrvat, Mateo Brozović je u utakmici kupa Italije izmeđi Intera i Juventusa za 120 minuta meča, pretrčao neverovatnih 17,8km, što je još uvek nezabeležen rezultat.

Primera radi, u Premijer ligi, koja važi za ligu u kojoj je fizička komponenta najznačajnija u poređenju sa drugim ligama i liga u kojoj igraju igrači koji nose epitet najspremnijih u Evropi, prvi na listi po proseku pretrčanih kilometara za vreme jedne utakmice je srpski reprezentativac Nemanja Matić. Njegov prosek od pretrčanih 12km po utakmici je najbolji u ligi a u utakmicama Lige šampiona ostvarivao je rezultat i do 13 km kao što je bilo prošle sezone u utakmici protiv Malmea.

Da nije reč samo o uspešnim pojedincima iz našeg regiona, dajemo drugi primer. U čuvenoj pobedi Crvene Zvezde protiv Liverpula pre dve sezone, igrači Crvene Zvezde su pretrčali ukupno 5 km više od engleza. Treba li da pomenemo to da je Zvezdin protivnik predstavnik Premijer lige, šampion Evrope i tim za koji su nastupali Salah, Milner, Staridž, Lalana, Mane i drugi. Ovo nije sve, jer su Zvezdini igrači su među timovima sa najviše trčanja u prošlogodišnjol Ligi šampiona.

Da li se, onda, nešto promenilo na tom polju kada je naš i svetski fudbal upitanju? Odgovor je, jeste. Na primer, na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, igrači su trčali od 3 do 5 kilometara za vreme utakmice. Čak i oni najbolji. Za razliku od tog vremena, figurativo rečeno, najbolji igrač Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, Luka Modrić, morao je da „pretrči“ ukupno 63 kilometra da bi odigrao finalni meč i postao najbolji igrač Mundijala.

http://www.talentcentar.com/saradnja/skole-fudbalaRegistrujte BESPLATNO svoju školu na platformi Talent Centra.

Prema najnovijim studijama koje su analizirale kretanje igrača tokom jednog meča, pretrčane distance današnjih igrača se razlikuju od nivoa i kvaliteta takmičenja. U proseku profesionalni fudbaler tokom utakmice u kretanju provede od 60 do 65 minuta, pri pulsu od 170-175 otkucaja u minuti. U nekim situacijama tokom meča, puls može da dostigne i 200 otkucaja u minuti. Preko 60% vremena utakmice igrači provedu u laganom trčanju ili hodu a svega 7% u sprintu visokog intenziteta.Tokom trajanja meča, igrač u proseku napravi oko 50 direktnih duela i preko 20 skokova (neki igrači i do 50).

Iste studije daju prosečnu „kilometražu“ profesionanih fudbalera najviših rangova a oni kažu da najviše pretrče  igrači na poziciji ofanzivnih veznih igrača (do 12km), zatim klasični i krilni vezni igrači (oko 11,5km), napadači (11km) a zatim štoperi  (10,4)i bekovi (10,6).

U poređenju sa drugim sportovima, fudbal je daleko najzahtevniji u tom pogledu, što je verovatno jedna od razloga njegove velike popularnosti. Dok jedna prosečan fudbaler pretrči od 8 do 12km u zavisnosti od ranga takmičenja i značaja utakmice, jedan košarkaš NBA lige pretrči manje od 3km po meču. Isto toliko pretrči i teniser Novak Djoković, tokom neizvesnijih mečeva najprestižnijih turnira. Koliko jedan fudbaler Lige šampiona pretrči tokom utakmice (11-12km), toliko Novak Đoković pretrči zajedno u svim mečevima do osvajanja Australijan open-a, npr. Sa druge strane, američki fudbal, koji se često poredi sa „soccer-om“, nije ni blizu u tom segmentu. Prosečno igrači američkog fudbala pretrče 10 puta manje od vrhunskih fudbalera, „našeg fudbala". Tačnije oko 1,5-2 km po utakmici)

Međutim, da li je sve ovo o čemu pišemo, toliko bitno? Verovatno jeste. Ali ne i presudno za uspeh u sportu koji važi za broj jedan u svetu. Evo najboljeg primera za to.

Jedan od fudbalera koji je obeležio poslednju deceniju, argentinac Lionel Mesi, važi za igrača koji donosi razliku na terenu i igrač koji često svojim fudbalskim znanjem i kreativnošću ostavnja publiku i stručnjake bez teksta. Ovaj igrač je na utakmici protiv Atletiko Madrida 2014. godine, pretrčao samo 6,8km dok je na istoj utakmici golman Barselone pretrčao 5,3km.

I na kraju, da li smo se nekada zapitali, koliko jedan fudbalski sudija mora da pretrči tokom jednog meča, kako bi bio u poziciji da vidi svaku spornu situaciju na terenu i kontroliše sam tok meča? Najbolji sudija sa naših prostora, Milorad Mažić, ujedno je i jedan od najboljih sudija sveta. Njegov prosek u utakmicama Lige šampiona i Svetskog prvenstva je 13km po meču. Više od svakog igrača najviše klase. A prema proceni stručnjaka, sudije u ligama kao što su Superliga Srbije, HNL ili Premijer liga BiH, tokom utakmica pretrče oko 10km.

Fudbal je mnogo kompleksna stvar da bi tako jednostavno govorili o njoj.


TC - tim

 

Nazad