Vesti
Obaveštenja


19.07.2018
TC-ANALIZA RUSSIA2018: Zašto je Hrvatska fudbalska sila ?

Pratite Talent centar na Facebook stranici i  Instagram profilu.

Da li je uspeh hrvatske nogometne reprezentacije na minulom Svetskom prvenstvu slučajnost i da li uopšte igranje finala najvećeg sportskog događaja može da bude slučajnost? U borbi za finale Svetskog prvenstva nisu bile samo 32 svetske reprezentacije, učesnice Mundijala. Takmičenje za finalni meč počeo je pre dve godine prvim kvalifikacionim utakmicama na svim kontinentima, a neko bi rekao i odmah posle finala u Brazilu pre četiri godine. Oni sistematičniji analitičari su stava da se tim za finale svetskog prvenstva stvara najmanje 10 do 15 godina, koliko i proces obuke i pripreme najznačajnijih aktera, fudbalera, tj. nogometaša.

Kakav plan treba da ima jedna zemlja sa nešto više od četiri miliona stanovnika i još „neki“ milion van svojih granica, da bi iza sebe ostavila višemilionske države, ekonomski moćne države, države po nekoliko puta većoj površini teritorije, većom fudbalskom tradiciom i nemerljivo boljim uslovima za stvaranje igrača i trenera koji mogu doneti takav uspeh?

Hrvatska fudbalska reprezentacija je uspela. Danas je hrvatska jedna fudbalska sila, to se mora priznati, posebno ako se uzmu u obzir, gore pomenute, karakteristike male nacije, male i mlade države. Hrvatska danas ima nekoliko fudbalera top klase i desetine onih koji igraju na najvišem niovu, u najjačim evropskim ligama i klubovima. Dovoljno za stvaranje moćnog tima, koji može da pobedi svakoga i na svakom mestu.

Hrvatski fudbaleri ne samo što igraju u Rela Madridu, Barseloni, Liverpulu, Atletiko Madridu, Interu, Juventusu, Monaku, itd... Takvih zvezda ima i u drugim reprezentacijama. Hrvatski igrači poslednje dve godine igraju na najvišem nivu, na vrhuncu forme i što je još jedna o bitnih stvari, osvajaju trofeje u svojim klubovima. Pored toga što igraju u jakim klubovima, velike utakmice, poznati su i priznati, respektovani su, oni su naučili da osvajaju trofeje i da se nose sa pritiskom na velikim mečevima. To se videlo u Rusiji.

Ovaj tim hrvatske je i tim koji je dostigao svoj vrhunac. Veliki broj igrača duže vreme igra za reprezentaciju, dobro se poznaju, imaju iskustva sa velikih takmičenja, kvalitetni su i na vrhuncu su karijere. Takvi igrači su bili nosioci uspeha državnog tima dok su mlađi ali talentovani igrači bili podrška na putu uspeha. Po mnogima, hrvatska je iskoristila vrhunac forme svog tima, i poslednju šansu generacije velikih igrača da ostanu zapamćeni kao i Boban, Šuker, Prosinečki i ekipa.

Promocija Talent Centra u Ušće ŠC u Beogradu

Naravno, ne može samo pojedinačni kvalitet 20 igrača doneti mundijalsku medalju. Takve igrače imaju i mnogi drugi, ali nemaju medalju. Hrvatska ima i dobrog selektora, to se pokazalo na samom prvenstvu. Igra hrvatske je bila hrabra, u svakom trenutku se znao cilj, ideja, strategija. Stvorena je kompaktna grupa, igrači su bili motivisani, samouvereni, odlučni, hrabri. Selektor i saradnici, su tvorci toga i na tome im treba skinuti kapu.

Ako reprezentacija u utakmicama nokaut faze na nekoliko mečeva gubi na startu i uspeva da preokrene rezultat u svoju korist i na kraju trijumfuje, to znači da je psihološki spremna. Ako igrač (Modrić) u 118. minutu produžetka promaši jedanaesterac za pobedu a onda tokom penal serije ponovo uzme loptu i samouvereno šutira na gol i pogodi, to znači da su taj igrač i njegov tim „jaki u glavi“. Neverovatno  je bilo posmatrati igrače hrvatske reprezentacije pri različitim rezultatima tokom utakmica. U trenutku kada od Danske primaju „jeftin“ gol na početku, gol od rusa u trenutku potpune dominacija na terenu pred 50 hiljada domačih navijača, gol od engleza na početku utakmice, gol „iz VAR-a“  protiv francuza, hrvatsaki igrači deluju opušteno, ne pokazuju strah od neuspeha, nervozu, paniku, ljutnju, bes... Oni samouvereno prihvataju realnost i „vraćaju se u život“.  Ako se tome dodaju pobede nakon izvođenja penala, jasno je da je tim veoma dobro psihološki pripremljen . Za divljenje, budući da se kosi sa osobenostima mentaliteta nacije. Bili su „veći nemci od samih nemaca“ i nimalo nisu ličili na svoje prethodnike i nisu pokazivali tu negativnu komponentu „balkanskog mentaliteta“.

Šta reći za fizičku pripremu igrača koji su u svim utakmicama „natrčali“ protivnike, dominirali u kretanju, u pas igri i posedu lopte, u tri utakmice nokaut faze igrali produžetke i sve dobili? Šta reći o igračima koji u 115. minutu utakmice, trče sprint, uklizavaju, istrčvaju kontranapade... I to protiv danaca i engleza, kojima je to najprepoznatljivija karakteristika. To  može samo, vrhunski pripremljena grupa. Grupa a ne pojedinci. Svaka čast za stručnjake hrvatske nogomtne reprezentacije koji su radili na tome. Uradili su veliki posao, za divljenje. Još nešto što nije karakteristika balkanskih naroda.

Definitivno, ovaj tim Hrvatske je moćanm, u svim segmentima fudbalske igre pokazao je da je u samom vrhu svetskog fudbala i potpuno zasluženo je postao vicešampion sveta. E, tu dolazimo do ključnog pitanja. Da li je rezultat Hrvatske na Mundijalu u Rusiji rezultat sklopa mnogobrojnih okolnosti, individualnog kvaliteta jedne generacije, dobrog selektora i njegovog tima koji čije su se ideje i rad poklopile sa timom na raspolaganju, sreće koja je definitivno odlučivala u nekim trenucima (penali, npr.) ili je ovaj rezultat plod ozbiljnog, kvalitetnog, strpljivog, planskog i kontinuiranog decenijskog rada na razvoju nacionalnog fudbala?

Kako izgleda sistemski razvoj fudbala u Kini

Hrvatski nogometni savez (HNS) nema baš veliku podršku prosečnog navijača, česta je meta napada i negativnih kritika. HNS ima plan za razvoj hrvatskog nogometa, objavljuje strategije i stručnu literaturu, edukuje trenere, pronalazi hrvatske igrač van zemlje, vrši stalnu selekciju u mlađim kategorijama, promoviše fudbal... Plan je mnogo bolji nego mnoge evropske zemlje ali i mnogo lošiji od npr Belgije, Španije, Nemačke, Holandije itd... Šta je onda razlog stvaranja ovakve generacije i ovakvog uspeha?

Najpre, mora se priznati, hrvati su talentovana nacija. Ne samo za fudbal, već i za mnogobrojne druge ekipne sportove. Međutim, talentovani su i srbi ali od raspada Jugoslavije  imaju znatno lošije reprezentativne rezultate od hrvata. Priprema radi, Srbija je poslednjih deset godina među pet najuspešnijih zemalja u Evropi po uspesima omladinskih fudbalskih selekcija sa redovnim učešćem na velikim takmičenjima, titulama vicešampiona i šampiona Evrope i titulom prvaka sveta. Na seniorskoj sceni nema ni približno velikih uspeha, a najveći domet je plasman na svako drugo veliko takmičenje. Na polju seniorskog fudbala, hrvati imaju znatno više kvalitetnih pojedinaca i bolje reprezentativne rezultate. Zaključak je da Hrvatska ima kvalitetniju selekciju, i planski i strpljivo gradi reprezentaciju do finalnog proizvoda, grupe koja može da pobedi mnogo veće od sebe. Još jedan plus HNS-a.

Druga važna stvar je ta, da se ispostavilo da u Hrvatskoj ima dosta kvalitetnih trenera koji rade sa mlađim selekcijama i da svoj posao rade veoma dobro. Zapostavljena tema ali jedna od najznačajnijih, koja ne sme da se potisne. Od Osijeka, Karlovca, Zagreba, pa do Pule, Rijeke, Šibenika, Zadra do Splita, u nogometnim školama rade kvalitetni treneri. Kineziološki fakultet u Zagrebu je još za vreme bivše Jugoslavije važio za instituciju koja je stvarala najuspešnije sportske radnike. Pored toga u hrvatskoj postoji još nekoliko drugih obrazovnih institucija koje rade na stvaranju kvalitetnih stručnjiaka. Uspeh Hrvatske na Mundijalu, je dokaz da je Hrvatska visoko pozicionirala struku, proglasila je za prioritet i dala joj značaj, više nego druge zemlje u regionu. Na taj način Hrvatska je stvorila veliki broj kvalitetnih sportskih stručjaka, širom države koji rade sa mlađim fudbalskim selekcijama. Oni stvaraju bazu iz koje crpe talnte, vrše kvalitetnu obuku dece i selektiraju najtalentovanije pripremajući ih za velika dela. Tako uspevaju da, iz male baze u maloj državi, stvore velike igrače i pariraju mnogo većim od sebe, u svakom smislu.

Analiza holandskog načina selekcije u fudbalu

Sportska infrastruktura u Hrvatskoj nije u rangu zapadnoevropskih i to je jedan od najvećih nedostataka u radu sa mlađim selekcijama. Ali je svake godine sve bolja, i hrvati u tom segmentu prednjače u odnosu na druge zemlje Balkana. Ono što je sigurno, sav infrastrukturni potencijal koji im je na raspolaganju, maksimalno je iskorišćen.

Još tri stvari bitno utiču na uspeh hrvetskog nogometa a koje mnogi zanemaruju. Prva je nešto što ima malo zemalja u Evropi a to je „kult reprezentacije“. Hrvatska nacija voli svoju reprezentaciju, emotivno je vezana za nju, čak i onda kada im se ne sviđa izbor selektora i igrača, kada kritikuje savez ili kada su loši rezultati. Hrvati daju veliku podršku svojoj reprezentaciju uvek i na svakom mestu. To se prenelo i na igrače, kojima je dres reprezentacije „svetinja“ i poziv u reprezentaciju doživljavaju kao najveći lični uspeh, pa se tako i odnose prema reprezentaciji, što je bilo vidljivo i na ovom Mundijalu a što nije slučaj sa npr., srpskim igračima ili drugim reprezentacijama u okruženju.

Hrvatski klubovi sve bolje i kvalitetnije rade. I pored toga što Hrvatska nogometna liga ima slab rejting u Evropi, hrvatski klubovi rade u interesu reprezentacije, selektirajući igrače , daju šansu mladim igračima, lansiraju im put u Evropu i doprinose uspehu reprezentacije. Poslednje dve godine su i sami rezultati hrvatskih klubova u Evropi znatno bolji. Npr. prošle godine je Osijek u Ligi Evrope izbacio PSV. Međutim, jedan klub tu znatno prednjači, a reč je o zagrebačkom Dinamu. Ovaj klub je jedan od najvećih „proizvođača“ talenata u Evropi. Klub koji svake godine lansira nekoliko ekstra talenata na evropski scenu. Najveći broj sadašnjih reprezentativaca Hrvatske je u nekom trenutku prošlo kroz GNK Dinamo. Dinamo je svojom dominacijom, preuzeo ulogu HNS-a u stvaranju reprezentacije. Ovaj klub je po broju svojih igrača u polufinalima Lige šampiona i Lige Evrope, ubedljivo najuspešniji u Evropi. Dinamo je neko ko kvalitetno radi sa mladim igračima, ima dobru reputaciju u Evropi, dobro selektira igrače, i stvara mentalitet pobednika kroz osvajanje titula na domaćoj sceni i na taj način stvara tipove igrača za velika dela i uspehe, kao što su Modrić, Mandžukić, Kovačić, Ćorluka i ostali... Ako se pogledaju sastavi omladinskii selekcija Hrvatske vidi se da gotovo polovinu svake selekcije čine igrači Dinama, što je dokaz potpunog monopola i dominacije ovog kluba.

Analiza: Gde se stvaraju najbolji igrači ex-YU reprezentacija (pregled)

I na kraju, uspeh hrvata iz 1998. godine, u Francuskoj, igra važnu ulogu. Hrvati su iskusili veliki uspeh i oni u svojim glavama znaju da mogu. Znaju da se takav rezultat može postići. Mnoge reprezentacije imaju kvalitetne timove i igrače ali nemaju velike uspehe. Hrvati postaju "evropsku urugvajci" u tom smislu, i na svako sledeće prvenstvo će ići sa velikim i neskrivenim ambicijama, jer ne respektuju previše druge a njih će mnogi drugi više respektoivati. Mladi hrvati će znati da može da se stigne tako daleko i na koji način se to radi jer su to uradile njihove komšije, igrači ponikli u njihovim klubovima, iz njihovog grada, kvarta... i želeće da ih dostignu i prestignu. Isto onako kao što su Perišić, Vida, Vrsaljko, Subašić i ostali išli stopama Šukera, Bobana, Ladića, Jarnija, Robija...

Kako Belgija već 15 godina stvara velike igrače po posebnom planu

Danas je jedno sigurno. Hrvatska je po svim segmentima, fudbalska sila, a da li će tu ostati i koliko, pokazaće vreme. Na izlaznim vratima reprezentacije su mnogi najuspešniji igrači ove reprezentacije, a da li će HNS, Dinamo, klubovi, kvalitetni treneri i sportski fakulteti stvoriti novog Modrića, Rakitića, Prosinečkog, Bokšića... pokazaće vreme.


TC-tim  

 

Nazad

Kontakt

Telefon: +381 64/ 00 15 927

Adresa: Beograd – Šabac (Srbija)

E-mail: talent.centar@gmail.com

Pratite nas