Vesti
Obaveštenja


07.04.2018
TC-ANALIZA: Da li siromašno dete može postati vrhunski fudbaler?

Pratite nas na zvaničnoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Svedoci smo činjenice da je fudbal duže vreme biznis, i da je novac, slava i moć nešto što se veže za fudbal kao sport broj jedan u svetu. Da li je tačna tvrdnja da su "nekada fudbal igrali siromašni a gledali bogati a danas igraju bogati a gledaju siromašni"? Pitanje je veoma kompleksno i zahteva dublju analizu, ali jedno je sigurno, deca rođena u finansijski "jačim" porodicama, u većim gradovima ili razvijenijim državama sa razvijenijim sistemom sporta i infrastrukturom imaju neuporedivo veće šanse za uspeh na sportskom polju od dece koja sve to nemaju, a posebno je to izraženo u fudbalu.

Prva godina rada Talent Centra - šta smo doneli na sportskoj sceni

Međutim, da li je moguće da neko talentovano i za fudbal zainteresovano dete dosegne fudbalske visine, ako je rođeno i odrastalo u sredini koju odlikuje beda, siromaštvo, zatvorenost, loša sportska infastruktura, odsustvo kvalitetnih sportskih stručnjaka, organizacije i rada u sportu? Teško, ali može. To potvrđuje niz primera velikih fudbalskih imena kroz istoriju a ima ih i danas, kada je to možda i najteže.

Da je sve moguće ako te nosi snaga volje, san o uspehu i neverovatna posvećenost zacrtanom cilju uz teška odricanja, pokazuju primeri dva brazilska igrača. Jedan koji je dosegao najviše vrhove i ostavi trag u svetskom fudbalu i drugi koji je na tom putu i veoma blizu tog, a možda i većeg, uspeha.

Zašto deca rođena na početku godine imaju veće šanse za uspeh od druge dece (LINK)

RIVALDO. Igrač kome je otac preminuo dok je on još bio dete, pa je ostao sa majkom, dva brata i dve sestre. Dečak koji je pešačio 30 kilometar da bi odradio trening i vratio se kući. Još kao dete, radio je u rudniku da bi zaradio novac za kopačke. Od zarađenog novca kupio je bicikl da bi lakše stizao na trening, ali je često morao da vodi i malu sestru sa sobiom jer nije imao ko da je čuva. Živeo je u strašnom siromaštvu, često nije imao šta da jede. Zbog gladi su mu ispali zubi veoma rano. U Brazilu ga nikada nisu voleli, jer je on bio samo „seljak“ sa ruralnog severoistoka gde se najveći brazilski fudbaleri jednostavno ne rađaju. Jedina sreća i zadovoljstvo u životu mu je bilo to što je mogao da pika fudbal na plažama Resifea. Sa 16 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor koji je bio tek toliki da može da prehrani porodicu. Tokom bogate karijere nastupao je za Korintijans, Palmeiras, Barselonu, Deportivo, Milan, Olimpijakos... gde je osvojio mnogobrojne titule. Sa Brazilom je osvojio titulu prvaka sveta 2012. godine. Karijeru je završio u 41. godini posle više od 20 godina karijere, u svom Mođi Mirimu, ne interesujući se za veliki novac koji je mogao dobiti u arapskim zemljama. Uz sve te uspehe i golove, retkost je bila videti ga nasmejanog. Često je delovao izmučeno, setno i tužno. Kao da ima nekoliko godina više. Biserno beli veštački zubi su tužnu facu pretvarali u osmah dečaka zarobljenog u telu starcu. Ali, jedno je sigurno, on je uspeo, uradio je ono što je želeo i ostaće zapamćen.

GABRIJEL ŽESUS: Neverovatan put, u razmaku od samo tri godine. Pred početak Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine je zajedno sa drugarima crtao po brazilskim ulicama, farbao ivičnjake trotoara, ulepšavajući grad za goste koji su pristizali. Tri godine kasnije, predstavlja svetlu budućnost Mančester Sitija i reprezentacije Brazila. Snovi su brzo postali java, pa je tako od klinca koji je šarao ulice postao glavna opcija Pepa Gvardiole u napadu “građana”.

Danas je mnogo više dece koja su u situaciji kao pomenuta dva igrača nego onih koji imaju idealne uslove. Mnogo je dece u siromašnim državama, ratom zahvaćenim područjima, dece u udaljenim ruralnim sredinama...

Čitajte naše zanimljive i edukativne objave na ovom LINKU

Pouka mladim fudbalerima je sledeća: MOŽE ! Odredite ciljeve, budite spremni na odricanje, pružite svoj maksimum na svim poljima i u svim situacijama, naporno i kontinuirano radite i naoružajte se strpljenjem. Put do uspeha je težak ali od vas sve zavisi. Srećno !


Talent Centar - dečiji fudbal

Nazad

Kontakt

Telefon: +381 64/ 00 15 927

Adresa: Beograd – Šabac (Srbija)

E-mail: talent.centar@gmail.com

Pratite nas